Cégvilág

Hazánkban évente ötszázan vesztik életüket méhnyakrákban, pedig van mód a megelőzésre

Az évi 280 000 méhnyakrák okozta haláleset több, mint 80 százaléka a fejlődő országokban következik be. Nálunk pályázatot indítottak a térítésmentes oltásra.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése szükséges ahhoz, hogy az ENSZ ügynökségek és a GAVI Alliance a fejlődő országokkal együttműködve megvásárolja az oltóanyagot, és meggyorsítsa a méhnyakrák elleni vakcinához való hozzáférést világszerte. A GlaxoSmithKline méhnyakrák elleni oltóanyaga most bekerült az WHO prekvalifikációs programjába.

Az évi 280 000 méhnyakrák okozta haláleset több, mint 80%-a fejlődő országokban következik be. A legelmaradottabb országokban a szegénységben élő nőket gyakrabban és súlyosabban sújtja a méhnyakrák, a szűrőprogramok hiánya és egyéb súlyos egészségügyi problémák, mint például a HIV/AIDS. A GSK 2007 szeptemberében, alig egy héttel azután nyújtotta be igényét, hogy méhnyakrák elleni vakcinája bekerüljön a WHO prekvalifikációs programjába, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) törzskönyvezte a védőoltást.

A cég a Magyar Vöröskereszttel, az Egészséges Településekért Alapítvánnyal közösen 2009-ben is meghirdette méhnyakrák elleni oltás pályázatát, melyen a nagyszámú érdeklődésre való tekintettel 300 gyermek kaphatja majd meg térítésmentesen a vakcinát. A tavaly első alkalommal meghirdetett pályázaton közel 20 millió forint értékű vakcinát lehetett elnyerni. Ennek keretében több mint 200 hátrányos helyzetű fiatal lány kapott térítésmentesen méhnyakrák elleni védőoltást. Hazánkban évente 500 nő veszti életét méhnyakrákban. -

méhnyakrák védőoltás
Kapcsolódó cikkek