Cégvilág

Ismét új kerékpárt kapnak a postások – Mennyiért?

Új kerékpárokat kapnak a postások. A társaság eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után kíván szerződést kötni az esztergomi székhelyű Neuzer Kft-vel. A nyertes pályázó november végéig szállítja le a 4800 darab kétkerekűt, amelyekért a posta kiviteltől függően 64-86 ezer forintot fizet.

A Magyar Posta 2007-ben írt ki kerékpárszállításra és szervízelésére közbeszerzési eljárást, amelyet a Cronopont Kft. nyert meg. A Magyar Posta azonban 2008. július 25-én elállt a szerződéstől, mert a Cronopont Kft.nem volt képes a szerződésben meghatározott kerékpárok szállítására

A posta már a szerződés felbontásakor kijelentette: a kézbesítőknek szükségük van új kerékpárokra, mert a jelenleg használtak nagyon rossz állapotban vannak, ezért a legrövidebb időn belül ismét közbeszerzési eljárást hirdet meg. Az új kiírás kizárólag csak kerékpárok szállításáról szólt, azaz a korábbi pályázattól eltérően nem tartalmazta a kétkerekűek karbantartását és javítását. Ez a megoldás megfelel az európai postai gyakorlatnak, továbbá kiszélesítette a versenyt, mert valamennyi kerékpárgyártónak lehetőséget biztosított a pályázaton történő részvételre – írja a Magyar Posta közleményében.

Az új pályázat részvételi felhívása 2009. január 22-én jelent meg. A beadási határidőig 11 társaság – ebből 3 külföldi – vásárolta meg a dokumentációt. Közülük 2009. március 2-ig hatan jelentkeztek a részvételi felhívásra. Köztük volt a Cronopont Kft. is, amely indulót a Magyar Posta korábbi közbeszerzési szerződéses kötelezettsége súlyos megszegése miatt az eljárásból kizárt. A Cronopont Kft. kérelmére indult jogorvoslati eljárásban a Közbeszerzési Döntőbizottság jogszerűnek minősítette a Magyar Posta döntését. Így a továbbiakban a posta öt pályázót kérhetett fel ajánlattételre.

A felkért cégek közül négyen (Accel Hungária Kft., Schwinn Csepel Zrt., Italcamion Kft., Neuzer Kft.) nyújtottak be ajánlatot, velük folytatott tárgyalásokat a Magyar Posta. A tárgyalások során valamennyi cég elfogadta a műszaki feltételeket. A legalacsonyabb összegű ajánlatot végül az esztergomi székhelyű Neuzer Kft. adta.

A Magyar Posta a 4800 kerékpárért nettó 369 millió forintot fizet. A társaság 4 féle kétkerekűt (két méretben váltósakat és váltó nélkülieket) kíván megvásárolni, amelyek ára – kiviteltől függően – 64 ezer forinttól 86 ezer forintig terjed.

A kedvező ár elérését nagymértékben befolyásolta, hogy a most lezárult pályázat a korábbitól eltérő műszaki tartalommal jelent meg, valamint az, hogy a pályázóknak a korábbi 5 évvel szemben „csak” két éves garanciát kellett vállalniuk a kerékpárokra.

Neuzer kerékpár posta tender
Kapcsolódó cikkek