Cégvilág

Rádió-elnök a prémiumáról: Több körben engedményt tettem

Én azt gondolom, hogy elképesztő demagógia és elképesztő álszent képmutatás zajlik ma Magyarországon, ami az állami vállalatokat illeti – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában a Magyar Rádió elnöke a prémiumával kapcsolatban kialakult nézeteltérésről.

Egyrészt a közvélemény szeretné elhinni azt, hogy a nagy állami cégek vezetői akkora javadalmazást kapnak, mint amekkorát papíron kimutatnak.

Másrészt azt teljességgel rendben lévőnek találják, ha valaki egy viszonylag elfogadott nagyságrendű fix fizetésért nem csinál semmit, csődbe viszi a céget, folyamatosan veszteséget termel, és újabb és újabb állami milliárdokat kér a költségvetésből – fejtette ki a premizálással kapcsolatos véleményét Such György.

Mint mondta, a közvéleménynek fel kell fognia azt, hogy hatékony cégmenedzselést anyagi ösztönzés nélkül nem lehet elvárni. Azt, hogy a jelenlegi rendszer társadalmi költsége számottevően magasabb.

Hozzátette: a kezdetektől fogva azt mondta a kuratórium elnökségének, hogy ha ők nem akarják az eredményhez kötött díjat kifizetni, akkor módosítsák a szerződést közös megegyezéssel. Ha sok, akkor mondják meg, hogy mennyi volna a „nem sok”, de erre nem álltak elő értékelhető javaslattal.

Én több körben is jelentős engedményt tettem. A végén már a lehetséges díj körülbelül 70 százalékáról lemondtam volna, ám az elnökség azóta sem hajlandó közös megegyezéssel szerződést módosítani, és a teljes összeget sem kívánja folyósítani. Such György az előbb említett társadalmi költségek miatt, személy szerint kifejezetten károsnak tartaná, ha a bíróság arra jutna, hogy nem lehet a közmédia vezetőivel eredményre ösztönző megbízási szerződést kötni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Magyar Rádió szerződés Such György fizetés kuratórium prémiumm
Kapcsolódó cikkek