Cégvilág

A daganatos beteg sürgős ellátást igényel - vizsgálják, jogtalanul küldtek-e el betegeket az Országos Onkológiai Intézetből

Vizsgálatot rendel el az egészségügyi miniszter az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), hogy kiderüljön: indokoltan küldtek-e el ellátatlanul betegeket, vagy sem.

Székely Tamás tárcavezető szerint vannak olyan beavatkozások, amelyeket a 43 hazai onkológiai és a 13 sugárterápiás központban személyi és tárgyi feltételek hiányában nem képesek elvégezni. A daganatos betegek ellátása sürgősségi ellátásnak minősül, hiszen aki nem kap időben megfelelő kezelést, annak kevés esélye van a gyógyulásra - állítja az onkológiai szakmai kollégium elnöke. Ezért többször indítványozták már az egészségügy vezetőinek, hogy e betegcsoport gyógyítására különítsenek el kasszát a biztosítónál, de ez nem történt meg.

Székely Tamás tárcavezető tegnap a finanszírozás felülvizsgálatát is kilátásba helyezte. Újságírói kérdésre, hogy lesz-e személyi következménye az OOI-ban történteknek, azt mondta: arról a vizsgálat eredményének függvényében tud dönteni. Lapunk információja szerint vizsgálatot indít az OOI-ban az Egészségbiztosítási Felügyelet is.

A válságban az egészségügyet és az oktatást kell erősíteni, ezért 140 milliárd forintot kell invesztálni az ágazatba - mondta a Magyar Rádiónak Mikola István, a korábbi Fidesz kormány egészségügyi minisztere. Bírálja, hogy az egészségügyet maradványelv szerint finanszírozzák és az 1953-as államosítás óta - akkor vették el a biztosító felhalmozott tőkéjét - nem történt meg a konszolidáció. Így, noha szükség lenne tőkebevonása, a megtérülés hiánya miatt nem sikerül magántőkét bevonni az ágazatba. Sürgős szemléletváltásra van szükség, amely a humán erőforrást helyezi előtérbe. Részletek a VGO Egészségügy rovatában

rákbetegek Székely Tamás Országos Onkológiai Intézet Mikola Istvám
Kapcsolódó cikkek