Cégvilág

Eladnak tizenöt áramcéget

Ukrajnában gázáremeléssel és vezetéki társaságok összevonásával indul a szektor reformja

Magánkézbe adják tizenöt ukrajnai áramszolgáltató többségi hányadát – írja az Ukrán Hírügynökség. Állami ellenőrzéssel összesen 31 erőműtársaság és 21 áramszolgáltató működik az országban. Az első privatizálandó társaságot várhatóan szeptemberben hirdetik meg. „Nem sürget az idő, nem egyszerre kínáljuk fel mind a tizenöt szolgáltatót. Gyengülhet a piac is, de nem adjuk el ezeket áron alul, a piackutatással kezdjük” – jelentette ki Dmitro Parfenenko, az Állami Vagyonalap vezetője. A cégek jelenleg az Ukrán Energia Társaság állami érdekeltségeket összefogó alapjába tartoznak, az eladáshoz azonban átkerülnek az Állami Vagyonalapba.

Látványos változások várhatók keleti szomszédunk gáziparában is, alapvetően uniós nyomásra. A negyvenéves ukrán gázrendszer műszakilag elöregedett, a belföldi és a tranzitot kiszolgáló hálózatát nem különítették el, az importőr Naftogaz Ukrajini pedig sokkal olcsóbban kénytelen továbbadni a gázt, mint amennyiért vásárolja, ám így rendre fizetési nehézségei támadnak. Részben a felsoroltak vezettek immár kétszer is ahhoz, hogy leállt az orosz gáz Ukrajnán keresztüli európai kivitele. Az unióhoz köthető pénzintézetek azzal a feltétellel adtak a múlt hét végén összesen 1,7 milliárd dollár hitelt Ukrajnának, hogy az összeget gázimportja finanszírozása mellett gázipara reformjára fordítja.

Az első jelentős reformbejelentést az ukrán nemzeti energiaszabályozó bizottság, vagyis a helyi energiahivatal tette a napokban: szeptember 1-jétől 20 százalékkal nő a gáz ára a belföldi háztartások, október 1-jétől az erőművek és a hőtermelők számára. 2010. január 1-jétől újabb 20 százalékos drágulás következik, majd negyedévente további 20-20 százalék, egészen addig, amíg el nem éri az importár szintjét.

 A Naftogazt az idén 27 milliárd hrivnyás, vagyis 3,5 milliárd dolláros veszteség fenyegeti az árszabályozás miatt.
A második bejelentés a Naftogazhoz fűződik, amely ezáltal eleget tett egy júniusi kormánydöntésnek. Egyetlen leányvállalatba szervez 42 olyan gázvezetéki társaságot, amely ma regionális vagy városi kézben van. Roman Sztorozsjov, az ukrán Gázkeres-kedők Szövetségének elnöke szerint a centralizáció erősíti a Naftogazt, hiszen ezentúl nála gyűlnek össze a gázszállításból befolyó pénzek. Az új leányvállalatba, a Naftogazmerezsibe olvad be az anyacég négy gázszállító társasága is. Az előkészületekről szóló dokumentumokat már az Üzemanyag és Energiaügyi Minisztérium vizsgálja.

A múlt pénteki bejelentés szerint a fenti 1,7 milliárd dollárt az EBRD, a Világbank és az EIB adja össze Ukrajnának a téli ellátáshoz és tranzithoz szükséges gázkészletezésre, tranzitrendszere korszerűsítésére, gázipara reformjára és az annak kapcsán felmerülő szociális kiadásokra.

Ukrajna azonban ennél többet, négymilliárdot kért. Emlékezetes, hogy – orosz felháborodásra – gázrendszere felújításáról márciusban az Európai Unióval állapodott meg, később azonban Oroszország bevonását is felvetette. A napokban az Egyesült Államokkal bővült a kör: „A földrész energiabiztonságának javításához olyan sok befektetőre van szükségünk, amennyit csak össze lehet szedni, köztük amerikaikra is” – közölte kólázgatás közben egy kijevi pubban Viktor Juscsenko ukrán elnök az amerikai alelnökkel. Joe Biden szerint Amerika kész segíteni a szükséges ukrajnai reformok megvalósításában, a demokrácia és persze a gazdaság erősítésében.

Ukrajnát nagyon súlyosan érintette a válság. Gazdaságának teljesítménye 21 százalékkal esett az első negyedévben, fizetőeszköze pedig több mint a harmadával lett olcsóbb a dollárhoz képest, mivel exportja zsugorodott, sok befektető pedig elfordult a térségtől. BHL

Alacsony ukrajnai gázárak

A legtöbb ukrajnai háztartás 51–79 dollárt fizet a Naftogaznak a gáz ezer köbméteréért, vagyis a töredékét a 228 dolláros, becsült importárnak.

A különbséget az állam állja, de mivel maga is pénzhiányban szenved, már többször is elhalasztotta a Naftogaz kifizetését. Emiatt a társaság „válsághitelek” felvételére készült az elmúlt három hónapban, hogy fizetni tudjon a Gazpromnak. A követ-kező számlája augusztus 7-én, azaz pénteken jár le.

A különbséget az állam állja, de mivel maga is pénzhiányban szenved, már többször is elhalasztotta a Naftogaz kifizetését. Emiatt a társaság „válsághitelek” felvételére készült az elmúlt három hónapban, hogy fizetni tudjon a Gazpromnak. A követ-kező számlája augusztus 7-én, azaz pénteken jár le. -->

liberalizáció reform privatizáció áramszolgáltatók
Kapcsolódó cikkek