Cégvilág

Finomítói haszon híján

Zuhanó üzemi, ugyanakkor brutálisan erősödő nettó eredményt jósolnak az év második negyedére a Mol Nyrt.-nek a lapunk által megkérdezett elemzők. Várakozásaikat öszszességében hasonló és alapvetően kedvezőtlennek minősített külső tényezőkre vezetik vissza. Érdemi javulást is csak a válság távoztával remélnek. Egyetértenek abban is, hogy a nemzeti olajtársaság a hátrányát látja annak, amiben eddig az élen járt, vagyis hogy finomítóiban az előállított dízel aránya magasabb, mint a riválisoknál. Most ugyanis túlkínálat van dízelből. Viszont a társaság adózott eredményének jót tett a forint erősödése.

„A Mol finomítására nemcsak a gyenge középpárlatpiac nyomja rá a bélyegét, hanem az is, hogy térségünkben e cég finomítói vannak leginkább kitéve a dízelpiac pillanatnyilag kedvezőtlen hatásainak” – fogalmazott a KBC elemzése, amelyet Tordai Péter állított össze. Miró József, az Erste Bank elemzője a fentieken túl arra a hátrányra is rámutatott, hogy elolvadt a Mol által főként feldolgozott urál olajminőség korábbi árelőnye a brentéhez képest. Az Erste Bank szerint a finomítás üzemi tevékenységének második negyedéves eredménye éves összehasonlításban mintegy 70 százalékkal eshetett, s a helyzet még rosszabb lenne a forint erősödése miatti készletátértékelés nélkül.
De nyomott maradt a petrolkémiai piac is.

Már megindult az iparág alapanyagárainak növekedése, ezért azonban a Mol érintett üzletága a Raiffeisen szerint vélhetően mínuszba került. A KBC a finomítás és a petrolkémiai termelés mellett a gáztermelésben is csökkenést valószínűsít. Utóbbi eredményét az erőltetett első negyedéves felhozatalhoz viszonyított visszaesés, az alacsony eladási árak és a jövedéki rontja s tarthatja alacsonyan még néhány negyedévig. A várhatóan mély mínuszba csúszó petrolkémiai üzletág – mivel elsősorban a globálisan is keresett polimereket állítja elő – nem is igen áll talpra, amíg a szegmens világpiaca éledni nem kezd. A piac élénkülésének pedig a kereslet erősödése mellett az is a feltétele, hogy leépüljenek a felhalmozódott készletek.

„A Mol termelésében nagy súllyal számító gáz ára a második negyedévben tovább zuhant, és tovább szűkült a feldolgozás és kereskedelemben kiemelt fontosságú dízelmargin is” – mondta lapunknak a Raiffesen Bank elemzője, Herczenik Ákos.

Ám a legutóbbi három hónapban jól jött, hogy a forint árfolyama 85-90 százalékban visszanyerte azt a veszteségét a dollárhoz és euróhoz képest, amelyet az előző negyedévben elszenvedett. A cég hiteleinek nagy része ugyanis dollárban és euróban van. A forint erősödésével át kellett értékelni a Mol több mint 2,5 milliárd eurós devizahitelét. „Igaz, az első negyedévben viszont jelentős mínuszt hozott a forint gyengülése” – mondta Miró József.

A fentiek összesített hatásaként a Raiffeisen szerint az időszak várható üzemi eredménye 47 milliárd forint lesz a Molnál, 47 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál és 30-cal az előző negyedévénél. A nettó profit viszont 156 milliárd forintra várható, szemben a 114 milliárdos bázissal és az előző negyedévi 115 milliárdos veszteséggel. Ebben, mint Herczenik Ákos rámutatott, a forint említett erősödése mellett szerepe van a Mol 47 százalékos tulajdonában lévő INA jó eredményeinek is. A KBC nagyjából ugyanakkora üzemi eredményt jósol az olajcégnek a második negyedévre, mint a Raiffeisen, 46,9 milliárdot, viszont az adózott eredménnyel óvatosabb, csak 151,0 milliárdot vár.

Az Erste szerint a Mol második negyedéves üzemi eredménye összességében több mint 60 százalékkal, körülbelül 30 milliárd forintra gyengült. Nettó eredménye viszont bő 20 százalékkal, 130 milliárd forint körülire javulhatott. „Az átértékelések miatt tisztább képet ad a féléves kép, amelyben az árfolyamhatások jórészt semlegesítik egymást. Féléves szinten a Mol üzemi eredménye mintegy 50 százalékkal csökken, az adózott eredménye pedig nullszaldó körüli, valamivel több mint 10 milliárdos lesz” – feltételezi Miró József.

Miró József szerint az éves szintű kilátások sem túl ígéretesek, mert általában a második és a harmadik negyedév szokta hozni a finomítói hasznot – márpedig a Mol eredményében a termelés mellett a finomítás a meghatározó –, s ez a haszon most elmaradt. A forint erősödésében sincs sok tartalék az előttünk álló negyedévekben, vagyis csak a válság enyhülésében s vele a dízel iránti kereslet erősödésében lehet bízni. Jó esetben 2010 második negyedében szűnhet meg a dízelpiaci túlkínálat. (A gázüzletág a tárolásban és a szállításban hozhat némi pluszt, de nem túl nagy a súlya.) VG

Már megtették, amit lehetett

Negyedéves szinten, vagyis ilyen rövid távon kisebb szerepe lehetett az eredményben magának a Molnak a manőverezése Herczenik Ákos szerint, bár például nyilván kevésbé erőltette a társaság a jelenleg kedvezőtlen marzsú termékeinek az értékesítését.

Összességében azonban szénhidrogén-mezői tulajdonságai és finomítói képességei negyedéves szinten ugyanolyan adottságnak tekinthetők számára, mint az általa nem befolyásolható olaj- vagy termékárak.

Költségcsökkentő intézkedéseit is meghozta már korábban, például, hogy egy évvel elhalasztja a Dunai Finomító egyik új berendezésének az átadását.

Összességében azonban szénhidrogén-mezői tulajdonságai és finomítói képességei negyedéves szinten ugyanolyan adottságnak tekinthetők számára, mint az általa nem befolyásolható olaj- vagy termékárak.

Költségcsökkentő intézkedéseit is meghozta már korábban, például, hogy egy évvel elhalasztja a Dunai Finomító egyik új berendezésének az átadását. -->

finomítás energiahordozók Mol
Kapcsolódó cikkek