Cégvilág

Nagy üzlet a golfpálya - Golf Eb lesz Magyarországon

A jövő héten Magyarország ad otthont az MKB Bank 28. Senior Golf Európa Bajnokságnak, amely a nyár egyik kiemelkedő jelentőségű hazai rendezésű sporteseménye lesz, hiszen 21 ország 252 golfozója vesz részt a versenyen. Golfpályába fektetni még most sem rossz beruházás.

A névadó MKB Bank, a logisztikáért felelős Audi és a T-Systems mint technológiai partner által támogatott kontinensviadal három helyszínen zajlik majd, a tatai Old Lake Golf Clubban, a máriavölgyi Pannónia Golf & Country Clubban és a balatonudvari Royal Balaton Golf Clubban. Szakértők szerint az esemény ráiránythatja a figyelmet a magyar beruházási lehetőségekre, s várható, hogy a válság utánra készülve felgyorsulhatnak a hazai golfberuházások.

A Senior Európa Bajnokság megrendezése nemcsak a magyar golfélet számára nagy jelentőségű, hiszen turisztikai szempontból is fontos, hogy többszáz játékos és kísérőik pozitív benyomásokkal és kellemes élményekkel gazdagodjanak a Magyarországon töltött egy hét során. Ennek érdekében a szervezők színvonalas kulturális programokat terveznek a vendégek számára, míg a verseny során több mint száz munkatárs dolgozik majd, köztük sok önkéntes is, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke, és az EB szervezőbizottságának egyik vezetője elmondta: „Az elmúlt egy évben rengeteget dolgoztunk Fehér Tiborral, a Senior Golfozók Társaságának elnökével közösen a szervezésen. Sok segítséget kaptunk Hans Tuyttől, az európai szövetség elnökétől és Hegedűs Gábor versenyigazgatótól, illetve a Magyar Golf Szövetség adminisztrációs és marketinges munkatársaitól.”

Golf Kelet-Európában

Ahogy a világ nagyrészét, így Kelet-Európát is elérte a golf népszerűsége. Az európai népek közül természetesen az Egyesült Királyság és Írország a vezető golf-nemzet. Angliában és Írországban együttesen az európai golfpályák 48 százaléka található. A 90-es évek elején új piacok nyíltak meg számukra, így a golf népszerűsítése elindult Kelet-Európa felé. Hazánkban és a környező országokban is egyre több golf pálya nyitja meg kapuit és enged teret ezen sportág hódolóinak.

A Csehországban található golfpályák száma igen magas a többi kelet-európai országokéhoz képest. A golfpályák száma Lengyelországban a második legmagasabb, de még így sem éri el a cseheknél találhatók felét sem.

Magyarország ezen a listán a 4. helyen található. 2006-ban 135 golfpályára több, mint 40 000 regisztrált golfozó jutott Kelet-Európában. 



A nemzetközi szervezetek vizsgálatai alapján megfigyelhető egy arányos növekedés, a golfpályák és a golfozók számának növekedésével kapcsolatban. A pályák majdnem 50 százaléka 18 lyukú, amely a legelterjedtebb pályaméret a világon. Magyarországon a pályák 61,5 százaléka 18 lyukú, és a folyamatban levő fejlesztések közül is a legtöbb ilyen méretű pálya lesz.

Az éves tagsági díjak átlagosan 2000 euróba kerülnek. A legkiemelkedőbb itt is Csehország, ahol a legtöbb golfpálya található. A felvételi díj szintén is a legmagasabb, a többi országban átlagosan 2400 eurót kell fizetni, ha felvételt szeretnénk nyerni a pályákra.

A golfpálya tulajdonosok 80 százaléka tervez valamilyen fejlesztést, amely a jövőre nézve újabb beruházásokat jelent. Nagyjából ezek a fejlesztések 400 000 euró és 1 500 000 euró közötti költségvetéssel indulnak majd.

A kelet-európai befektetők 40 százaléka tartja kiváló befektetésnek még mindig a golfpályákat. Lengyelországban egy kicsit visszaesett a „lelkesedés” bár még mindig pozitívan viszonyulnak a golfpálya-befektetések felé.

Magyar múlt
A golf Magyarországra csak a 20. század elején ért el, gróf Andrássy Gézának köszönhetően. 1910-ben alakult meg a Budapesti Golf Club, amely már később Magyar Golf Club néven lett ismert. Az 1920-as évekre a magyar golf az európai élvonalba emelkedett a számos egyéni és csapatversenyt megnyert férfi és női játékosoknak köszönhetően.
A 20. század közepére viszont a golf nemkívánatos sporttá vált a politikának köszönhetően, melyet csak a 70-es években fogadtak el, és próbáltak újraéleszteni. Ez a 90-es évektől úgy néz ki sikerült is, sorra nyílnak a golf-clubok Magyarország különböző részein, melyek több nemzetközi versenynek is otthont adnak, ezzel is visszaemelve hazánkat a népszerű országok közé.

Golf-beruházások Magyarországon
forrás: cégközlések, VGO
 
név                                              helyszin                   beruházó  
Budapest Gate Golf & Country Club  Bicske             Magyar Ingatlan Kft. 

Academy Golf Club                         Budapest         Golfinvest Kft. 

Zala Springs                                  Zalacsány        Exclusive Balaton Kft 

Golfclub Imperial Balaton                Balatöngyörök  Golf Sport Club Kft.  

Boya Eagles Golf & Country Club     Vámospércs     Théva Kft.  

Royal Balaton Golf & Yacht Club      Balatonudvari   Royal Balaton Golf & Yacht Zrt.  

Csákberény Golf Resort                 Csákberény  Hungarian Golf Development Kft.  

Axus Golf and Counrty Club            Pécs                 Axus-Golf Golfpálya Építő és Hasznosító Kft.  

Golfközpont, hotel, apartmanok      Páty                   belga befektető

Golfpályák Magyarországon

Birdland Bük

Budai Budapest

City Golf Dunakiliti

European Lakes Hencse

Higland Budapest

Kék Duna Bükfürdő

Pannonia Alcsútdoboz-Máriavölgy

Old Lake Tata

Pólus Palace Göd

Royal Balaton Balatonudvari

(forrás: golfnet.hu, VG Online, a lista nem teljes)

 

Budai Budapest

City Golf Dunakiliti

European Lakes Hencse

Higland Budapest

Kék Duna Bükfürdő

Pannonia Alcsútdoboz-Máriavölgy

Old Lake Tata

Pólus Palace Göd

Royal Balaton Balatonudvari

(forrás: golfnet.hu, VG Online, a lista nem teljes) -->

Tata Magyarország golfpálya golf eb Old Lake Golf Pannónia Golf & Country Club
Kapcsolódó cikkek