Cégvilág

Semmi gond a szeméttel

A Dél-Dunántúlon nincsenek komolyabb gondok a hulladék elhelyezésével annak ellenére, hogy a lerakók kétharmada július közepére befejezte működését.

A korábbi félelmekkel ellentétben nem omlott össze a hulladékgazdálkodás rendszere: azok a szolgáltatók, amelyeknek lerakói határidőre nem feleltek meg a talaj- és vízvédelmet célzó európai uniós és hazai előírásoknak, találtak partnereket a hulladék megfelelő elhelyezésére - Genczler István, a pécsi hulladékkezelő BIOKOM Kft. cégvezetője.

Hozzátette, bár egyes térségekben a szállítási útvonalak növekedése, a korszerű, ezért tovább működő lerakók nyitvatartási rendjének kényszerű megváltoztatása miatt akadnak zökkenők, egyetlen "bajba jutott" szolgáltatót sem kellett visszautasítani, az általuk gyűjtött hulladékok is biztonságosan elhelyezhetők. A lerakó-fejlesztést időben meg nem valósító szolgáltatók területén lévő lakossági díjak azonban több helyen jelentősen, esetenként 30-50 százalékkal emelkedtek.

Genczler István a BIOKOM-ról szólva megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban 10 jelentős vállalattal és számos kisebb társasággal szerződtek folyamatos, vagy eseti szállításra. A BIOKOM kökényi és görcsönyi lerakójába havonta mintegy 15 ezer tonna hulladék kerül, ez számításaik szerint az új partnerek által 3-4 ezer tonnával nő.

A cégvezető rámutatott: a 2,5 milliárd forint éves árbevételt és mintegy 100 millió forintos nyereséget produkáló hulladékkezelő cég bevételei ettől emelkednek ugyan, ez azonban rövid távon nem jelenik meg az eredményben, mert a növekvő mennyiségű hulladék kezelése nagyobb ráfordítást igényel, s szükségessé tette lerakóik bővítési programjainak felgyorsítását.

A dél-dunántúli zöldhatóság illetékességi területén, azaz Baranya és Somogy megyében, valamint Tolna három településén korábban működött 19 lerakóból 12 befejezte működését.

Szvitacsné Marton Katalin, a zöldhatóság környezethasználat engedélyezési osztályvezetője korábban az MTI-nek elmondta, hogy a térségben 2000 előtt még mintegy 350 hulladéklerakó volt, az üzemeltetési feltételek szigorítása miatt 2004-re 31 maradt, július 15-től pedig már csak 8 fogadhat hulladékot: a görcsönyi, a kökényi, a marcali, a kaposvári, a kaposmérői, az ordacsehi, a szigetvári, valamint a Somban épült új létesítmény. A sor várhatóan az év vége táján bővül az újonnan épülő cikói lerakóval.

szemétszállítás hulladékkezelés dél-dunántúl
Kapcsolódó cikkek