Cégvilág

Cégek figyelem! – Ideje felkészülni az áfa- és adóváltozásokra

Hamarosan szigorítaná az Európai Unió a pénzügyi teljesítések és számlakibocsátások eddigi túlzottan megengedő szabályrendszerét – legalábbis a tervek erről szólnak.

A készülő szabálytervezet hozzányúlna az áfairányelvnek a teljesítési időpontra és a számlakibocsátásra vonatkozó szabályaihoz, és szigorú, minden tagállam számára kötelezően alkalmazandó előírásokat vezetne be.

A változtatások az unió 27 tagállamának eltérő szabályozása miatt kialakuló ellentmondó jogértelmezések és -alkalmazások kiküszöbölésére irányulnak, elsősorban a határon átnyúló ügyletek esetén, különösen a számlázás és az áfaelszámolás területén. A magyarországi vállalkozásoknak nem árt időben felkészülni a várható változásokra – hívja fel a figyelmet a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft.

Sok tekintetben Magyarország eminens tanuló, mert már most alkalmazza az uniós javaslat előírásait, ugyanakkor a tervezett változások nálunk is minden cég, vállalkozás, szervezet működését alapvetően befolyásolják majd – mutat rá Szalai János, a PMX ügyvezető partnere.

Újszerű lesz a belföldi ügyletek esetében az adóalany vevő adószámának kötelező feltüntetése a számlán, az adómentes tevékenységek esetén is kötelező számlázás, vagy éppen az uniós szinten kötelezővé váló hatéves számlamegőrzési szabály. Bár a tervezetet még nem fogadták el az EU-ban – és így a jelenleg a parlament előtt lévő 2010. január 1-jétől hatályba lépő áfatörvény-módosítás nem is tartalmazza ezeket a változásokat –, az arra időben történő felkészülés hasznos lehet minden érintett számára.

A legfontosabb változtatások között kell megemlíteni, hogy uniós szinten egységessé válik az adófizetési kötelezettség keletkezésének – általánosan használt kifejezéssel a teljesítésnek – az időpontja, mind a termékértékesítések, mind a szolgáltatásnyújtások esetén, ideértve a folyamatos teljesítésű ügyleteket is. Ezt az időpontot kötelező lesz feltüntetni a számlán minden tagállamban.

Szintén ki kell emelni, hogy egységessé válik a számlakiállítás időpontjának szabályozása is, ugyanis a tervezet szerint minden tagállamban kötelező lesz a teljesítést követő 15 napon belül kiállítani a számlát.

„Az előbb említett két előírás Magyarországon már most is alkalmazandó szabályok, így ezek nem jelentenek az itteni adóalanyok számára a jelenlegi helyzethez képest többletadóterhet” – mutat rá Szalai János.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

teljesítés adóalany unió áfaelszámolás áfa számlakiállítás termékértékesítés adófizetés adó áfatörvény
Kapcsolódó cikkek