Cégvilág

Élet a Magyar Televízióban Vitray, Szinetár nélkül - Jó döntés a Nap-kelte megszüntetése

Megszüntette külső gyártású műsorainak döntő többségét a Magyar Televízió, miután a meghiúsult hitelfelvétel és a várható drasztikus költségvetési elvonás miatt kiadásainak csökkentésére kényszerült. Ugyanakkor jelentősen nőhetnek az MTV bevételei a reggeli műsorsávban, mivel nagyon jól reagált a piac a Nap-kelte helyén jelentkező Ma Reggel megjelenésére.

Változatlan a Magyar Televízió álláspontja abban, hogy a közszolgálati médiavállalat súlyosan forráshiányos helyzetében nem tarthatók fenn a külső gyártású műsorok.

Változatlan az MTV álláspontja abban is, hogy jogszabályba ütközik a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének az a hétfői határozata, amely a Nap-kelte című műsor visszaállítására szólít fel. Erről tájékoztatta Medveczky Balázs ügyvezető alelnök ma Gyárfás Tamást, a Nap-kelte című műsor producerét.

A megszorítások oka, hogy váratlanul forráshiányos helyzetbe került a köztévé, miután az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöksége szeptember 9-én nem járult hozzá a korábban általa már támogatott, 2,45 milliárd forintos beruházási felvételéhez.

A döntés és a költségvetési törvényjavaslatban 2010-re kilátásba helyezett további, több mint 7 milliárd forintos elvonás miatt az MTV a kiadásainak radikális csökkentésére és bevételeinek növelésére kényszerült. Emiatt szükséges egyebek között azon szerződések megszüntetése, amelyek nem veszélyeztetik az adásbiztonságot, azon túl is, hogy takarékossági okokból az MTV már ősszel sem kötött újabb megállapodást több olyan külső gyártású produkcióval, amelyeknek a szerződése tavasszal lejárt.

A Ma Reggel műsorsorozata folytatódik. Az MTV lépésének megalapozottságát, a bevételnöveléssel kapcsolatos elvárásait eddig igazolták a piaci reakciók. Amellett ugyanis, hogy a Magyar Televízió új gyártóbázisán már lényegesen kisebb költséggel tudja előállítani a Ma Reggelt, mint amennyibe a Nap-kelte került, a hirdetők is jól reagáltak a változásra.

Az új műsor az MTV-nek már a második napon közel kilencszázezer forint hirdetési bevételt hozott, a sáv majdnem telített. Tehát az eddigi tapasztalatok alapján teljesíthető a tervezett, százmillió forintot megközelítő bevételnövelés. A jó eredményben jelentős szerepet játszik az is, hogy a reggeli műsorsáv nézettsége változatlanul kiemelkedő. A Magyar Televízió arra számít, hogy az év végéig marad a 98-99 százalékos reklámidő-kihasználtság.

A Magyar Televízió a következő időszakban belső gyártású produkciókat és olyan műsorokat állít képernyőre, amelyeknek felhasználási jogaival már rendelkezik. Lehetetlenné vált ugyanis huszonkettő külső műsorgyártási szerződés teljesítése, ennek következtében több szórakoztató, közéleti és kulturális tematikájú adás nem kerül a képernyőre.

Ezen felül az MTV nem köthet meg kilenc tervezett szerződést, hat esetben pedig a korábban kiadott szándéknyilatkozat ellenére sem tudja vállalni az együttműködést. Érvényben maradnak egyelőre a regionális híradásokat biztosító szerződések, valamint néhány további kontraktus.

A forráshiányos helyzetben az MTV arra is rákényszerül, hogy megszüntesse a tanácsadói, kutatási, elemzői, hírügynökségi szerződéseket, és azok foglalkoztatását, akik próbaidősként, gyakornokként vagy nyugdíjasként dolgoznak. Ezért távozik Vitray Tamás és Szinetár Miklós. Mindketten nemcsak az MTV, hanem a magyar televíziózás doyenjei, kiemelkedő tévés személyiségek: köszönettel tartozik nekik nemcsak a Magyar Televízió, hanem az a sok újságíró is, akiket ők tanítottak meg a szakma szabályaira, tiszteletére.

nap-kelte megszorítások mtv
Kapcsolódó cikkek