Cégvilág

Felszámolnák Kapolyi cégét

Az állami Vértesi Erőmű felszámolást kezdeményezett Kapolyi László cége, a System Consulting ellen. Állítják: a baloldali vállalkozó nem fizette ki az év elején tőlük átvett 1,2 millió euró értékű áramot. Kapolyi egyelőre nem nyilatkozik.

A Vértesi Erőmű benyújtotta a felszámolási kérelmet Kapolyi László baloldali vállalkozó cége, a System Consulting ellen - erősítették meg lapunk információját az állami vállalat tulajdonosánál, a Magyar Villamos Műveknél (MVM). Arra hivatkoznak, hogy a System Consulting nem fizette ki az év eleji, rendkívül zavaros áramügyletek során számára leszállított 30 MW áram 1,2 millió euróra rúgó vételárát. Az állami erőmű többszöri fizetési felszólítást követően döntött a felszámolás kezdeményezése mellett. A megkeresésekre a System Consulting állításuk szerint nem reagált - írta a Népszabadság.

A júniusban beadott felszámolási kérelemre - meglátásuk szerint - a bíróság két hónapig nem tett érdemi lépéseket. Augusztus elején bekérte tőlük annak bizonylatait, hogy az adós átvette a felszólításokat. Ennek eleget tettek, de azóta semmi nem történt. Más forrásunk szerint több alkalommal is adatokat kellett bekérni a Vértesitől. A bíróság egyelőre nem értesítette hivatalosan a System Consultingot a kérelem beadásáról, így még nem kérdezték meg, szerinte is fennáll-e a tartozás.

Kiss Gábor, a Fővárosi Bíróság illetékes gazdasági kollégiumának vezetője nem kívánt nyilatkozni az ügyről, de általánosságban nem tartja szokatlannak, hogy egy felszámolási ügy előkészítése több hónapig elhúzódik. A gazdasági válság miatt aktáik száma tízezerről 12 ezerre ugrott, s a nyári szabadságok időszakában kissé lassult a döntési folyamat.

Felszámolás akkor rendelhető el, ha az adós ténylegesen elismeri a tartozást és azt, hogy nem tud fizetni. Ám jogi szakértők szerint az árverezés elrendelésének akkor sincs akadálya, ha az adós meghatározott időn belül nem tiltakozik a fizetési felszólítás ellen. Ezt az sem befolyásolja, ha a bíróság megkeresésére az adós már tagadja a tartozás létét. Jelen esetben ez utóbbira látszik esély. A felszámolás elrendelésének elhúzására számos jogi technika létezik, amit jellemzően olyan - a Systemhez hasonló - cégek alkalmaznak, amelyek ténylegesen működnek.

Kapolyi László az üggyel kapcsolatban most nem kívánt lapunknak nyilatkozni. Nemrég, mikor azt firtattuk tőle, kifizette-e az 1,2 millió eurós áramszámlát, annyit mondott, hogy ez egy összetett ügy, a minden pontot érintő választottbírósági tárgyalásra szeptember 4-én (azaz holnap) kerül sor, azelőtt pedig egyik részletről sem kívánt nyilatkozni.

Az 1,2 millió eurós áramvásárlásnál nagyságrendekkel több kárral fenyegető kusza ügyleteken belül Kapolyi kifizetetlen számlájára nemrég az erőmű szakszervezetei hivatkoztak. A rendkívüli gondokkal küszködő, havi 1,5 milliárdos állami támogatással életben tartott szénerőmű tisztázatlan tavalyi áramszerződései önmagukban több tízmilliárdos kárral fenyegetnek, ami miatt az MVM lecserélte a Vértesi vezetőségét, az erőmű és a System Consulting között kártérítési per folyik, és a rendőrség is nyomoz.

System Consulting vártesi erőmű felszámolás Kapolyi
Kapcsolódó cikkek