Cégvilág

Miért jó az Ytong és mikor érdemes használni?

A pórusbetont Ytong néven az 1920-as években fejlesztették ki Svédországban az első világháborút követő energiaválság hatására.

Azóta az északi országoktól kezdve (Svédország, Dánia) a szubtrópusi, trópusi országokig (Tajvan, Brazília) mindenhol alkalmazzák, mert jó minőségű és sokoldalúan használható, nem utolsósorban pedig környezetbarát.

Ha olyan falszerkezetet akarunk építtetni, amely kívül-belül a hagyományos, masszív építési módra jellemző felületeket ad, komfortos, és nem szeretnénk többletköltségekbe verni magunkat az utólagos hőszigeteléssel, akkor két megoldás közül választhatunk.

Jó hőszigetelést – az űrtechnikai megoldásoktól most eltekintve – minden esetben a bezárt, nyugvó állapotban lévő levegő biztosítja. A gyakran hagyományosnak nevezett üreges falazóblokkok (a tömör téglát ma már szinte kizárólag burkolófalak, pillérek és kémények készítésére használják, de az üreges falazóelemek múltja sem több fél évszázadnál) többnyire függőleges, viszonylag nagyméretű üregekben helyezkednek el.

Itt a hőszigetelést fokozni az üregek számának növelésével, a tartóbordák méretének csökkentésével lehet, de csak korlátozott mértékben. Ezt a határt az üreges falazóelemek mára gyakorlatilag elérték.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

szigetel falszerkezet falazóelem kémény Ytong burkolófal hőszigetelés pórusbeton pillér falazóblokk
Kapcsolódó cikkek