Cégvilág

Eladó a Gatwick repülőtér

A British Airport Authority (BAA) beleegyezett abba, hogy eladásra kerüljön Gatwick, a brit szigetország második legforgalmasabb repülőtere.

A vevő a Global Infrastructure Partners (GIP) lenne, az adásvételi ár pedig 1,51 milliárd font – tudósít a BBC. A reptér eladásából befolyó összeget a BAA főként a júniusban 9,6 milliárd fontra taksált adósága törlesztésére fordítaná.

A GIP befektetési alapjának már 75 százalékos tulajdoni részesedése van a londoni City repülőterében. A BAA-t azt követően utasították a Gatwick eladására, hogy egy vizsgálat megállapította, a repülőterek közti verseny hiánya káros a fogyasztók számára. A tranzakció decemberre zárulhat le, amennyiben azt az jóváhagyja. Az eladás a BAA szerint új kezdetet jelent számukra, a leendő tulajdonos pedig nyilatkozata szerint modernizálná a Gatwicket.

A BAA-nek két éven belül el kell adnia az általa üzemeltetett hét brit reptér közül hármat. Az óriáscég ugyanakkor kétségbe vonja a Verseny Bizottság erre vonatkozó döntését, mert véleménye szerint a döntéshozók egyike egy repterek vásárlásával foglalkozó cégben is érdekelt. A vállalat emellett azt is kifogásolja, hogy a Bizottság nem vette figyelembe a a válság hatását a repterek forgalmára.

reptér City Gatwick Európai Unió BAA
Kapcsolódó cikkek