Cégvilág

Parragh: szétesett a magyar ipar

A szakmunkásoktatás reformjába a rendszerváltás óta mindenkinek beletört a bicskája

A felmérések szerint egyre kevesebb fiatal jelentkezik szakmunkás-tanulónak, a hiányszakmákban végzettek több mint fele pedig annak ellenére elhagyja a pályát, hogy munkájukra szükség volna.

Parragh László a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara elnöke a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában elmondta, a kialakult helyzetért a minisztériumi tehetetlenség a felelős. A magyar államnak el kellene végre döntenie, hogy a piacon feleslegessé vált képzésekre nem ad támogatást. A rendszerváltást megelőzően a Rába vagy az Ikarusz saját szakképző intézményeket működtetett. Ez mára teljesen eltűnt, szétesett a magyar ipar szerkezete.

A rendszerváltás óta mindegyik minisztériumnak beletörött ebbe a bicskája. A szakképzésnek a kamaránál kellene lenni, ez azonban rengeteg érdeket sértene, ezért a politika idegenkedik a reformtól – vélte az elnök.

Parragh László elmondta, egy korosztályban mintegy 125 ezer gyerek van, ebből jelenleg szakképzésbe körülbelül 20-25 ezren jelentkeznek. Ez a szám a rendszerváltás előtt ennek a duplája, mintegy 40-50 ezer volt.

A kamara elnöke szerint két helyről tudnák pótolni a kieső létszámot: egyrészt alulról: mintegy 20 ezren minden gyakorlati tudás nélkül jönnek ki az iskolai rendszerből, másrészt felülről, hiszen számos olyan egyetem van, amely hasznosíthatatlan tudást ad a magyar piacon.

oktatási rendszer oktatás magyar gazdaság ipar
Kapcsolódó cikkek