Cégvilág

A kiutat keresik Fejér megyében

Újabb pályázati konferenciasorozatot indított útjára lapunk a megyei kereskedelmi és iparkamarákkal közösen. Ma Székesfehérvár a helyszín. Az MKB, az ÚMVP és az Invitel által támogatott rendezvények azt a célt szolgálják, hogy a kis- és középvállalkozásoknak segítséget nyújtsunk, hiszen a piaci bizonytalanság, a tőkeszegénység, a szakképzett munkaerő hiánya különösen sújtja ezt a szektort. A válság miatt a kkv-k többsége számára alig van esély a fejlesztésre, munkahelyteremtésre, erre csak akkor vállalkoznának, ha pluszforráshoz jutnak. Felkért előadóink, a téma szakavatott ismerői arról beszélnek a konferenciákon, szerintük milyen pályázati és egyéb lehetőségek állnak a cégek előtt, s mit kell tenniük annak érdekében, hogy a piac erős szereplői lehessenek.

„Végérvényesen elmúlt már az az időszak, amikor elsősorban a globális világ beszállítói voltunk; ma már nekünk magunknak kellene megtalálni azt a néhány területet, amelyen a hagyományainkra építve olyan, magas hozzáadott értéket teremtő termelést tudunk kifejleszteni, hogy mi magunk igényeljük a beszállítást másoktól” – vallja Radetzky Jenő.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak példákat is említett: szerinte ugyanis Fejér megyében, illetve a régióban az elmaradhatatlan szerkezetátalakítás során húzóágazattá kellene tenni többek között az alternatív energia hasznosításához, illetve a gépjárműiparhoz kötődő szükséges ágazatokat, vagy éppen a szintén nagy hagyományokkal rendelkező élelmiszeripar fejlesztését.

Már régóta sokat és sokan foglalkoznak azzal, hogy a megyében és az egész régióban fel kell készülni egy szerkezetváltásra. Olyan iparágak megtelepedését kell szorgalmazni és segíteni, amelyek nagyobb hozzáadott értéket termelnek, s a térségbe hoznak kutatás-fejlesztési tevékenységet, szolgáltatást is. Erre vannak is már pozitív példák, ilyen az Alcoa – mondta Radetzky, rámutatva: a cég immár tartósan ott van a térségben, van k+f központjuk, illetve adminisztrációs centerük is Székesfehérvárott. Nem véletlen, hogy ez a nemzetközi cég kevésbé szenvedte meg az elmúlt év válságos időszakát, mint más vállalatok, s az általa teremtett munkahelyek is kevésbé voltak veszélyeztetettek, mint általában a multikéi – tette hozzá.

Fejér megye éppen azt szenvedte meg a leginkább a válság kitörése óta, ami korábban a legnagyobb előnyét adta – véli a kamarai elnök. Nevezetesen: kiválóan használta ki a piacgazdaságra való áttérés után a korábbi magas színvonalú technológiával a vállalatok számára a globális gazdaságban a multinacionális cégek beszállítójává válással adódó lehetőségeket.

Ez nagyon nagy előny volt, különösen a járműipar, az elektrotechnika és az alumíniumipar területén működő helyi cégek számára. S miközben a kialakult duális gazdasági szerkezet a válságig sok pozitívumot is hozott a megyének, a krízis óta a hátrányait látják. Mivel a nemzetközi cégek, amelyeknek számos országban van leányvállalatuk, illetve kialakított beszállítói hálózatuk, elsőként a periférián lévő vállalkozásoknál építettek le, s azok közül is inkább ott, ahol a gazdasági helyzet az átlagosnál is labilisabb volt.

Magyarország pedig ilyen helynek számított, emiatt volt a megyében aránytalanul nagy a leépítés, s ezért nőtt szokatlan szintre a Miközben Fejérben a válság kitörése előtt inkább szakemberhiányra panaszkodtak a vállalkozások, ma a munkanélküliség nagyon megugrott. A válság óta már a hátrányai is érződnek mindannak, ami korábban Fejér megye előnye volt Kamarai erőfeszítések A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a maga eszközeivel is minden módon támogatni kívánja a kutatás-fejlesztés és a képzés területein a fejlődést.

Emiatt indította útjára – az Enterprise Europe Network uniós hálózat tagjaként is – a reálgazdaság és az oktatás szereplői együttműködésének szorosabbra fűzését célzó akciót. A Dunántúl összes meghatározó műszaki főiskolájával és egyetemével megállapodást kötött, e célból Inno-way Innovációs Klubot indított, amelynek célja, hogy a vállalkozásoknál rejtőző meglévő innovatív ötletek megvalósítását az egyetemekkel, kutatóhelyekkel közösen elősegítse. Ehhez a meglévő hazai és uniós adatbázisukban rejlő lehetőségeket is kihasználják. VG

foglalkoztatottság gazdasági válság fejér megye
Kapcsolódó cikkek