Cégvilág

Egy nap alatt tucatnyi áldozata volt az új influenzának Ukrajnában

Az ukrán egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt huszonnégy órában tizenkét, újinfluenzából eredő halálesetet regisztráltak. Eddig 328-an haltak meg a H1N1 vírus következtében.

A hivatalos adatok szerint összesen tizenöten haltak meg újinfluenzában Ukrajnában, közülük tizenketten az elmúlt huszonnégy óra alatt vesztették életüket – tudósít a RIA Novosztyi az ukrán egészségügyi minisztérium tájékoztatása alapján.

November 18-ig a fertőzöttek száma 1,457,564 volt Ukrajnában, az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetője a múlt héten leszögezte: alkotmányos előfeltételei vannak a szükségállapot kihirdetésének. Ha mégis kihirdetik a szükségállapotot, a január 17-re tervezett elnökválasztás májusra tolódik ki. Julia Tyimosenko miniszterelnök ugyanakkor úgy nyilatkozott, nincs szükség ilyen lépésekre.

Az ukrán kormány kilenc régióban létesített karanténokat a járvány terjedésének megakadályozására, Kijevben minden oktatási intézményt bezártak, az éttermekben, üzletekben kötelező az egészségügyi maszk viselése. Az ukrán kormány 125 millió dollárnak megfelelő összeget szánt az influenzajárvány kezelésére, az erre vonatkozó javaslatot azonban Viktor Juscsenko elnök nem írta alá, mondván: az gyorsítaná az inflációt.

Magyarországon a mai napon jelentették be hivatalosan a járvány kezdetét. A járványküszöb a heti húszezer megbetegedés. Az elmúlt héten az előző héthez képest 30 százalékkal emelkedett az orvoshoz fordulók száma, a legtöbb megbetegedés Pest megyében volt.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos november 16-án közölte: fogyóban van a hagyományos influenza vakcina, ám - miután az Omninvest a nyáron átállt a H1N1 elleni vakcina előállítására, nem kezdi el újra a gyártást. A főorvos szerint azonban ez így van az összes többi nemzetközi oltóanyaggyártónál is.

Bujdosó László, az országos pandémiás bizottság elnöke úgy fogalmazott: a leggyorsabb vírusterjesztők az iskolás gyermekek, ezért nagyon fontos a mielőbbi oltásuk. Látogatási tilalmat rendeltek el közben a salgótarjáni megyei kórházban és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház néhány osztályán. A járvány miatt eddig két iskolában rendeltek ez tanítási szünetet.

járvány Ukrajna H1N1 influenza újinfluenza
Kapcsolódó cikkek