Cégvilág

H1N1: egyre gyorsabban terjed a járvány

Az elmúlt héten több mint másfélszer annyian mentek orvoshoz influenzával vagy hasonló tünetekkel, mint az előző héten. 34 ezren lettek betegek. A lakosság 15 százaléka, vagyis másfélmillió ember már beoltatta magát az újinfluenza ellen. Közben újabb öt kórházban rendeltek el látogatási tilalmat az influenza járvány miatt.

Péntektől minden kórházban lesz oltópont, és több járó beteg szakrendelőt is kijelölnek erre a célra - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc hozzátette: az új helyszíneken is munkanapokon reggel 8-tól este 8-ig várják az oltásra jelentkezőket.

Csütörtöktől az ÁNTSZ és a minisztérium honlapján is olvasható lesz, hogy pontosan hol találhatók a kijelölt helyszínek. Ma még harminc oltópont működik, 11 országos intézetben és 19 ÁNTSZ intézetben. Mindenhol zavartalan az oltóanyag ellátás - jegyezte meg a tiszti főorvos. Falus Ferenc hozzátette: az oltás folyamatos, csak nagyon rövid várakozás fordulhat elő.

A tiszti főorvos elmondta azt is: egyre gyorsabban terjed a járvány Magyarországon is. A 47. héten 34.100 influenzaszerű megbetegedés volt, ez 55 százalékkal több, mint az előző héten.

Miközben a világon a legjobbak között vagyunk az átoltottság terén - már a lakosság 15 százaléka megkapta a vakcinát - a lehetőségeinkhez képest késésben vagyunk - véli Falus Ferenc. Nálunk három héttel korábban elkezdődött az oltás, mint Európa bármelyik országában, mégis például a svédek három hét leforgása alatt több mint kétmillió lakosuknak adták be a vakcinát - tette hozzá.

Közben újabb öt kórházban rendeltek el látogatási tilalmat az influenza járvány miatt. Így már összesen harminc intézmény zártak be teljesen vagy részlegesen a látogatók előtt. Az ÁNTSZ adatai szerint kilenc kórházba egyáltalán nem mehetnek be a hozzátartozók, 21-ben pedig részleges a tilalom.

járvány Falus Ferenc ántsz vakcina H1N1 oltás új influenza
Kapcsolódó cikkek