Cégvilág

Ilyen vírus még nem volt a földön

Ma zárt ülésen tárgyal a parlament egészségügyi bizottsága az új influenzajárvánnyal kapcsolatos teendőkről.

Székely Tamás egészségügyi miniszter tájékoztatja a bizottságot a kormány és a védőoltást gyártó Omninvest által pár évvel ezelőtt megkötött szerződésről.

Ezt akkor írták alá, amikor a madárinfluenza miatt várható volt egy komolyabb világjárvány kirobbanása, emiatt a kormány biztosítani akarta az ország lakosságának szükséges védőoltásokat. A szerződésben megállapodtak a lakosság bizonyos kockázati csoportjaiba tartozóknak gyártott vakcina kedvezményes áráról s arról, hogy az ezen túli hazai igények kielégítése után adhat csak el külföldön oltóanyagot az Omninvest.

Mivel a hazai vakcinagyártó 1996 óta készíti a szezonális influenza elleni védőoltásokat, az általa alkalmazott technológia fejlesztése kézenfekvő volt, e célból pályázati úton 2 milliárd forintot kapott a gyártósor kapacitásának bővítésére. Az elmúlt 13 évben 16 millió adag oltóanyagot szállított a cég állami megrendelésre, az egészségügyi hatóság vizsgálatai alapján eddig érdemi szövődmény nem volt a vakcináció során.

Székely Tamás egészségügyi minisztertől megtudtuk, hogy az eddigi világjárványokat okozó vírusoktól teljesen eltérő ütötte föl a fejét az idén Mexikóban, annak terjedése és kimenetele a védekezéstől függ. A magyar kormány ezért rendelt 6 millió védőoltást az új H1N1 vírus ellen. A klinikai vizsgálatokon hatékonynak és ártalmatlannak minősített vakcinák forgalmazására a három évnél idősebb korosztályok esetében korábban, az 1 és 3 éveseknek hétfőn adta ki az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti Intézet.

Megtudtuk azt is: a világon meglévő négy oltóanyag közül egynél voltak felnőtt klinikai vizsgálatok, a másik háromnál a korábbi influenzaoltások alapján adták ki a forgalomba hozatali engedélyt. Az október 9–29. között beadott több ezer oltás után 27 esetben regisztráltak az orvosok kisebb mellékhatást: az injekció helye érzékeny volt pár napig, enyhe bőrpír jelentkezett a beadás helyén, néhány esetben hányingert okozott. Amúgy a 2005–2009 között beadott vakcinák miatt az ezekhez hasonló mellékhatást 12 esetben észlelték. Az oltóanyag gyártási technológiája azonos, csak az aktuálisan fertőző, elölt vírustörzset kell kicserélni a gyártósoron.

Szakemberek szerint a mostani járvány – eltérően a korábbiaktól – nem évekig fertőz, hanem nagyon gyorsan. Ezt igazolja a szomszédos ukrajnai járvány, amely napok alatt sok ezer embert betegített meg, közel ötvenen vesztették már el az életüket. Az Egészségügyi Világszervezet hamarosan állást foglal: mit kell tenni a járvány elterjedésének tompítása miatt Ukrajnában és a környező országokban.

Nálunk eddig 1,421 millió oltóanyagot szállítottak ki az ÁNTSZ regionális szervezeteihez, ebből az egészségügyi intézményekbe, a stratégiai fontosságú szolgáltatókhoz és a háziorvosokhoz kerültek készletek.
A múlt hét végéig már 200 gyógyszertárban volt kapható a vakcina a házi- és a foglalkozás-egészségügyi orvosok által felírt receptekre. A patikák listája az ÁNTSZ honlapján érhető el. Az előírások szerint 4828 háziorvos ad jelentést a vakcinációról, a körzetében élők megbetegedéseiről az ÁNTSZ-nek, körük a héten a gyermekorvosokkal bővül. Hiszen az iskolákban az őszi szünet miatt ezen a héten kezdődik az oltás. VG

Különös járvány fenyeget

A járvány nagyon gyorsan elérheti Magyarországot is annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben 14-16 ezer körüli influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, járványról 20 ezer megbetegedésnél beszélnek a hatóságok. Falus Ferenc tiszti főorvos szerint annak megakadályozásához a lakosság 60 százalékát be kellene oltatni, a védelem két hét alatt alakul ki.

Mivel az új vírus 2-4 hét alatt képes nagy tömegek megfertőzésére, ha nem történik folyamatos oltás, nagy terhelés hárulhat az orvosokra.

Mivel az új vírus 2-4 hét alatt képes nagy tömegek megfertőzésére, ha nem történik folyamatos oltás, nagy terhelés hárulhat az orvosokra. -->

ÁNTSZ regionális szervezetei Székely Tamás egészségügyi miniszter H1N1 vírus
Kapcsolódó cikkek