Cégvilág

Valótlan információk alapján vonták meg a köztévé támogatását?

Valótlanságok sorozatával bírálja a Magyar Televíziót Jánosi György (MSZP) képviselő, akinek módosító indítványa oda vezetett, hogy a parlament többsége hétfőn az utolsó fillérig megfosztotta az MTV-t a költségvetési céltámogatástól - áll a köztévé közleményében.

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöki posztját betöltő politikus keddi nyilatkozatával utólag próbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Sikertelenül. Mert továbbra sem tudni, hogy politikustársaival miért irányítják a csőd felé a közfeladatot ellátó, négy éve nyereséges Magyar Televíziót.

Az MTV kéri Jánosi Györgyöt, hogy minden dokumentumot személyesen nézzen meg, mielőtt újabb nyilatkozatot tesz - áll a Magyar televízió szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.
 
Jánosi György a tények félremagyarázásával úgy próbálja beállítani a Legfőbb Ügyészség törvényességi felügyeleti eljárását, mintha az MTV vezetőségének működésével összefüggésben indult volna.

A valóság ezzel szemben az, hogy az eljárás a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának mulasztása miatt indult, mivel a testület – törvényi kötelezettsége ellenére – 2008 márciusa óta nem tud elnököt választani az MTV élére. Jánosi Györgynek tudnia kell, hogy a nevével is fémjelzett médiatörvény értelmében az elnökválasztás nem az MTV vezetőinek, hanem a pártdelegáltakból és civilekből álló kuratóriumnak a dolga. Ha ők nem teszik azt, amit tenniük kell, azért nem az MTV vezetősége a felelős.
 
Jánosi György valótlanul állítja azt is, hogy az MTV-nek eddig megítélt céltámogatás „extra juttatás”, amit nem megfelelően használt fel. A tény ezzel szemben az, hogy a céltámogatás a köztévé folyamatos alulfinanszírozottságát kompenzálni hivatott összeg, ahogyan azt az Állami Számvevőszék 2007-ben megállapította. A 2005 óta gyakorlatilag változatlan összegű, tehát értékét folyamatosan elvesztő üzemben tartási díjból nem lehet két csatorna működését, évi egymillió műsorperc sugárzását finanszírozni. Erre való a céltámogatás, amelynek felhasználásáról havonta, negyedévente és évente tételes kimutatás készült az MTV-ben. A jelentéseket könyvvizsgálói audit után a Felügyelő Bizottság is ellenőrizte, és a Kuratórium minden esetben jóváhagyta.
 
Jánosi György valótlanul állítja továbbá, hogy a Magyar Televízióban a médiatörvény elfogadása, 1997 óta „semmilyen mélyreható szerkezeti változás nem történt”. Ezt cáfolja, hogy a vállalati szervezet átalakításának következményeként 1997 óta a dolgozók létszáma megfeleződött. Az igazgatóságok száma kilenccel, a főszerkesztőségek száma pedig hárommal csökkent azóta, hogy 2004-ben új menedzsment állt az intézmény élére.
 
Jánosi György valótlanságokat állít az MTV vezető munkatársainak juttatásairól is. A tény ugyanis az, hogy nem hatvan, hanem harminc munkatárs keresete éri el a bruttó egymillió forintot, miközben a többi közmédium csúcsvezetői jövedelmei ennél lényegesen magasabbak. A képviselő 300 milliós jutalmat vizionál, pedig az összeg 3 év alatt nem érte el a 130 millió forintot - ennél egy másik közmédium vezetője egymaga többre jogosult.
 
Jánosi György elhallgatja viszont, hogy 2004-ben fordulat következett be a Magyar Televízió gazdálkodásában. Előtte, 1997-től 2004-ig az MTV akkori vezetői 50 milliárd forint veszteséget halmoztak fel, és az ezredfordulón értékesítették a vállalat ingatlanvagyonának 95 százalékát. Ehhez képest a jelenlegei menedzsment felszámolta a pazarlást, és ennek köszönhetően 2008-ban már a negyedik évét zárta szolid nyereséggel a köztelevízió, amely eddig önerőből finanszírozta átköltözését a bérelt óbudai gyártóbázisra, oda, ahová egy 2004-es kormányhatározat előírta.
 
A tények ismeretében két lehetőség van. „Jobb” esetben Jánosi György, a közszolgálati médiavállalatot sújtó javaslat beterjesztője „csak” nem volt tisztában az MTV valódi helyzetével, és indítványa következményeivel. Rosszabb esetben tudatosan terjeszt valótlanságokat az MSZP képviselője. A végeredmény szempontjából azonban közömbös eljárásának mikéntje: a 9,5 milliárdos költségvetési céltámogatás indokolatlan elvétele ugyanis tönkre teszi a közfeladatot ellátó, négy éve nyereséges MTV-t.
 
A Magyar Televízió őrzi azokat a dokumentumokat, amelyek tételesen cáfolják a képviselő állításait. Jánosi Györgynek felajánljuk, hogy szabadon betekinthet ezekbe. Ha nem akarja ezt megtenni, akkor a Magyar Televízió nézői és dolgozói nevében arra kérjük, hogy legalább váltsa be keddi közleményében tett ígéretét, miszerint „a szocialista frakció mindent el fog követni annak érdekében, hogy a kormány segítse és támogassa (…) az MTV működőképességének megőrzését”. Fontosnak tartjuk a tisztánlátást és azt is, hogy a képviselő frakciója tegye meg azt, amit meg kell tennie.

Magyar Televízió média Jánosi györgy köztelevízió
Kapcsolódó cikkek