Cégvilág

A százezres, szerényebb utak még eladhatóak

Ha egész évben karácsony és szilveszter lenne, akkor az utazási irodák és a szállodák nem zárnának olyan kritikus évet, mint amilyenre a még csak október végéig rendelkezésre álló statisztika már utal.

Az adatok két számjegyű forgalomvisszaesést jeleznek a hazai szállodákban, az utazási irodáknál pedig még rosszabb a helyzet, átlagosan körülbelül 30 százalékos mínuszban lesznek az egy évvel korábbi teljesítményükhöz képest – írja a Népszabadság.

A karácsonyi utazásokat az idén előbb lefoglalták, mint a szilveszterieket, de mindez nem azt jelenti, hogy megugrott a kereslet – mondja Boros József, a Tensi Tours Kft. tulajdonos ügyvezetője. Ellenkezőleg, a kereslet az idén 30 százalékkal visszaesett, de – ez esetben érthetően – szerencsére a kínálat is, így a kettő viszonylag egyensúlyban van, és nem alakultak ki az utazási irodák sorozatos bedőléséhez vezető nyomott árak. Az utaztatók talpon maradtak, mert rendkívül szerény évvel kalkuláltak, és ezek a számításaik végül be is jöttek.

Az év végi utazási piacról eltűntek azok a kifacsart menedzserek, akik lazításként a felhalmozott utazási bónuszaikat valamilyen egzotikus utazásra használták fel – tapasztalja Hóka Péter, a Chemol Travelt is magában foglaló cégcsoport távol-keleti beutaztatással foglalkozó cégének vezetője. A szakember szerint ezekre a lehetőségekre feleannyi magyar jelentkezik, mint egy éve. A 100 ezer forint körüli összegért foglalható egyiptomi, tunéziai és a szerényebb marokkói programok még jól eladhatók.

Chemol Travel Tensi Tours Marokkó karácsony utazás Egyiptom utazási iroda forgalom
Kapcsolódó cikkek