Cégvilág

Amerikába telepíti a Mercedes-gyártás egy részét a Daimler

A Daimler ma bejelentette, hogy a Mercedes C-osztály gyártásának egy részét Németországból az Egyesült Államokba telepíti, ezzel csökkenti a költségeket és él a növekvő piac nyújtotta lehetőségekkel.

A Daimler közlése szerint az új generációs C-osztály gyártását 2014-ben kezdhetik meg az alabamai Tuscaloosában. A stuttgarti központú cég úgy látja, ezzel csökkenthetik a gyártási költségeket, megtarthatják versenyképességüket és élhetnek a várhatóan növekvő piac lehetőségeivel. A Daimler ezzel elkerüli az árfolyam átváltás okozta gondokat is meglátása szerint hosszú távon a német munkahelyek megtartásához is hozzájárul – tudósít az AP.

A C-osztályú szedán már most is a legsikeresebb Mercedes modell az Egyesült Államokban, ezért is látja indokoltnak a cég, hogy a gyártást közelebb vigyék a piachoz. A C-osztály mellett az alabamai gyárban továbbra is gyártják majd az R-, M- és GL osztályú autókat is. A Daimler további beruházásokat is tervez az amerikai üzemben, de ezzel kapcsolatban még nem közölt részleteket.

A C-osztályt eddig Brémában és Sindelfingenben gyártották. Az európai gyártási kapacitást Brémába telepítik át, de a sindelfingeni üzem alkalmazotti létszáma változatlan marad az átcsoportosítás ellenére is, mivel utóbbi telephelyen 2014-től megkezdik az SL sport coupék gyártását. A Daimler közlése szerint az a mintegy 1 800 dolgozó, aki nem vehet részt az SL termelésében, más pozíciót kap majd.

Dieter Zetsche, a társaság vezérigazgatója úgy fogalmazott: tisztában vannak azzal, mennyire kötődnek a C-osztályhoz a sindelfingeni alkalmazottak, ezért nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. A Daimler a közelmúltban jelentette be, hogy 3 milliárd eurót fordít hazai termelőegységeinek fejlesztésére.

sport coupé Sindelfingen Bréma szedán Mercedes C-osztály Alabama
Kapcsolódó cikkek