Cégvilág

Építőanyag piac – Csak jövő év végétől várható javulás

A felmérések szerint a piac legfeljebb 2011-re várja az építőipar fellendülését, ezért addig a stabilitás megőrzése áll a gyártók, és a forgalmazók tevékenységének fókuszában.

Míg az idei év a korrekció jegyében telt, úgy a jövő évnek a termékportfolió-racionalizálás jegyében kell telnie. A válság okozta visszaesést az építőipar ugyanis várhatóan csak 2011-et követően heveri majd ki, így addig szükség lesz a „sorok rendezésére”. A várakozások szerint legfeljebb a jövő év második felében várható némi keresletélénkülés Magyarországon, érdemi forgalomnövekedést inkább régiós piacain, Ukrajnában, Lengyelországban, Bulgáriában, és Csehországban vár a Masterplast, Kelet-Közép-Európa egyik vezető építőanyag gyártó, és forgalmazó társasága.


 
Az idei év első kilenc hónapjában – és az eddigi jelek szerint az év hátralévő részében, de várhatóan a jövő év elején is hasonló tendencia lesz megfigyelhető – a felújítással, korszerűsítéssel, az energia-, és költségmegtakarítással kapcsolatos termékek piacán volt érezhető némi növekedés, azonban az újlakás építések száma folyamatosan csökken. A Masterplast szakértőinek véleménye szerint mindez az építőanyag-iparban jelentős visszaesést eredményezett.
 
„A homlokzati hőszigetelő termékcsoport esetében átlagon felüli teljesítményt értünk el, ezzel szemben – a fenti folyamatot alátámasztandó – a tetőfóliák esetében az előzetes várakozásainkat is meghaladó csökkenést regisztráltunk – mondta Tibor Dávid, a Masterplast Group vezérigazgatója. A válság teremtette lehetőségeket kihasználva, kiemelten kívánunk foglalkozni a termékportfolió racionalizálásával, amivel nem csupán stabilizáljuk, de akár növelhetjük is piaci részesedésünket az olyan, egyre fontosabbá váló részpiacokon, mint a homlokzati hőszigetelő rendszerek.”
 
A Masterplast a következő öt évre szóló stratégiájában 4 fő termékcsoportra kíván koncentrálni: ezek a homlokzati hőszigetelő rendszerek, tetőfóliák és –kiegészítők, bitumenes hullámlemezek, valamint a szárazépítészeti és kiegészítő profilok. A társaság középtávú tervei szerint a fenti termékcsoportokban a piaci részesedés növelése, illetve a teljes piac lefedése szerepel.

hőszigetelő újlakás építés építőanyag hullámlemez Masterplast szárazépítészet homlokzat
Kapcsolódó cikkek