Cégvilág

Feltámad a PC-piac

Magyarországon egyelőre nem mutatkoznak a javulás jelei az üzleti szektorban

Trendfordulót észleltek a nemzetközi piackutató cégek a személyi számítógépek (PC-k) globális eladásaiban. Az idei harmadik negyedévben, ha mégoly szerény mértékben is, de ismét növekedésnek indulhatott a piac.

Az amerikai iSuppli legutóbbi jelentése szerint ugyanebben az időszakban 79,9 millió PC talált gazdára világszerte, 1,1 százalékkal több, mint egy esztendővel korábban. A javulás egyértelműen a hordozható gépeknek köszönhető, ez a termékkategória globálisan a idején is tudott negyedévről negyedévre valamelyest növekedni.

2009 egészét tekintve a másik amerikai piackutató, a Gartner darabszámban 2,8 százalékos bővülést jelez előre, de hozzáteszi, hogy a gyártók mindezek ellenére bevételben legalább 11 százalékos csökkenést kénytelenek elszenvedni.

Jövőre viszont már a szokásos két számjegyű növekedést prognosztizálja a cég, elemzői szerint 2010-ben közel 340 millió személyi számítógép talál gazdára a világpiacon. A vezető márkák körében egyre jobban előretörnek az ázsiai gyártók, az Acer, a Lenovo és a Toshiba.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

PC-piac technológia iSuppli infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek