Cégvilág

Gyálon éled fel a Titanic - Fotó!

Közép-európai rekorder lehet Gyál: a Budapesthez fizikailag is hozzáragadt, ám már több, mint 10 éve városként működő település határában óriási élményparkot, 600 szobás szállodát, konferenciaközpontot, üzleteket tervez egy beruházó csoport, amely szerint "minden képzeletet felülmúl" majd a komplexum, s nem lesz párja térségünkben.

A vállalkozás honlapján működő visszaszámláló szerint 2012 Mikulásra szeretnék átadni a hatalmas központot, ami feltehetően több tízmilliárd forintba kerül. Az önkormányzat elé november végén be is került egy levél, amelyben a befektető Titanic Waterpark Befektetési és Projectkezelő Zrt. (TW) vázolja a kizárólag saját forrásból megvalósítani tervezett beruházás főbb elemeit. A helyi lapban közöltek szerint a beruházó a projekt terület (több hektár) minden négyzetmétere után 560 forinttal támogatná a várost, valamint 500 millió forintot adna a helyi sportcsarnok építéséhez.

Gyálon néhány évvel ezelőtt egy másik csoport termálfürdőt és szállodakomplexumot akart építeni, miután sikeres fúrásokat végeztek azon a területen (az új temető tőszomszédságában, az M5 autópálya és az M0 körgyűrű kereszteződésénél), ahol most a TW szeretne építkezni. Abból a beruházásból semmi sem lett, vélhetően nem sikerült finanszírozót találni. A banki háttérről egyelőre itt sem tudni semmit. Nem lehetetlen finanszírozást találni, de a mostani nemzetközi pénzügyi környezetben a korábbiaknál sokkal drágább projekthitelhez jutni és általában jóval magasabb saját tőkét, valamint több fedezetet követelnek a pénzintézetek.

A cégbírósági adatok szerint a budapesti székhelyű Titanic Waterpark Zrt-t 2009 januárjában, ötmillió forintos jegyzett tőkével alapították. Főrészvényese File László, májustól pedig Tárkányi Zsolt irányítja a céget vezérigazgatóként. Írásbeli megkeresésünkre nem ragált a cég, szóban pedig csak az üzenetrögzítő szövegét hallgathattuk, így kérdéseinkre csak később lehet válasz.

Nagy álmokból több is van Magyarországon, de egyelőre csak a tervrajzok magasodnak az égig, hotelek vagy kaszinók nem. Ennek részben az az oka, hogy a válság hátrább sorolta a nagyberuházásokat, egyeseknél pedig elég nagy az ellenállás mindenféle civil szervezetek, egyes pártok vagy önkormányzatok részéről. Hitelhez is nehezebb jutni, mint korábban és jóval kockázatosabb kiszámolni, hogy valójában hogyan alakul majd. Budapesten az utolsó hatástanulmány elkészültét várja a Plaza Centers.

Ha minden akadály elhárul, jövő év vége felé, de inkább 2011-ben belevághatnak a hajógyári szigetre tervezett 400 milliárd forintos Álom sziget megvalósításának. A kongresszusi központ nem lesz ugyan amerikai léptékű, mint négy-öt éve gondolták, de ha tényleg megépül a 3000-3500 fő befogadására képes komplexum, akkor ide lehet hozni a közepeseknél kicsit nagyobb kongresszusokat is, és mint tudjuk, azok vendégei hat-nyolcszor költenek többet, mint az átlagos turista.

Az egész projekt lelke, a kaszinó nyugodtan fogadhatja a vendégeket, ugyanis a most megígért szabályok szerint húsz évig senki sem kaphat ilyen engedélyt kétszáz kilométeres körzetben. Ráadásul a koncesszió további tíz évvel meghosszabbítható.

Az osztrák és szlovák határtól kőhajításnyira, de a magyar Bezenyén épülne fel az Eurovegas projekt. A Hard Rock International és egy osztrák vállalkozó a félmilliárd eurós projekt első ütemében egy 22 szintes, 312 szobás, négycsillagos szálloda építene a hozzá tartozó kaszinóval, ahol 1500 automata és 100 játékasztal kapna helyet. A magyarországi szerencsejáték törvény 2005 november elsejétől hatályos módosítása szerint az "Eurovegas" a magyarországi I. kategóriás játékkaszinók közé tartozna.

Tata térségében lehet a Gastroland, ám ott még nem találtak befektetőt. Több ország gasztronómiai kínálatát mutatnák be egy speciális témaparkban, ezen kívül egy szakmai felsőoktatási központ is létesülne.

Titanic Eurovegas Gyál Gastroland Plaza Center Madame Tussauds Hard Rock
Kapcsolódó cikkek