Cégvilág

Kétarcú kastélyszállóüzlet

Kétmilliárd forintos beruházásból reneszánsz élményparkot nyitnak áprilisban a bikali Puchner Kastélyszálló mellett, 300 millió forintos fejlesztés zajlik a simontornyai Fried Kastély Szállodában, hasonló nagyságrendűt fejeztek be az idén az inárcsi Bodrogi Kúriában, a kozmapusztai Hertelendy Kastély pedig magánrepülőkkel használható leszállópályát építtetett a nyáron.

Mindezek hallatán úgy tűnhet, dübörög Magyarországon a kastélyszálló-építés és -fejlesztés, ám a valóság ennél árnyaltabb. A hazánkban található 4500 kúria, kastély nagy része romosodik, és csupán 58 kastélyszálló működik.

Ennek egyik oka, hogy a kastélyszállóüzlet türelemjáték: milliárdos nagyságrendű kezdeti beruházást igényel, a többi hotelfejlesztéshez képest azonban jóval hosszabb idő, akár 15-18 év alatt térül csak meg. Emellett a szakmabeliek szerint egyes régiókban nagyon nehéz uniós támogatást nyerni a hasonló beruházásokhoz, s ahol lehet, ott is zömmel alacsony intenzitásút, ráadásul utófinanszírozottat.

A szakértők szerint bár lassan telítődik a piac, vannak az országnak olyan fehér foltnak számító területei, mint például az Alföld vagy Gyula környéke, ahol a felsorolt nehézségek ellenére biztosan lenne helye új kastélyszállóknak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

hotelfejlesztés gyulai szálloda gyula kastély kastélyszálló
Kapcsolódó cikkek