Cégvilág

Mégsem kell eladni a londoni reptereket

A BBA Ltd. pert nyert az állam ellen, így a Londonban monopóliummal rendelkező vállalatnak a korábbi döntéssel ellentétben nem kell megválnia három repterétől.

A BBA-t a brit kormány kötelezte arra, hogy értékesítsen három, a tulajdonában lévő repteret, mivel úgy értékelték, a versenyt korlátozó monopólium jött létre. Az eladásra ítélt repterek között szerepelt a londoni Gatwick és Stansted is.

A cég azonban megtámadta a döntést, arra hivatkozva, hogy a versenyfelügyeleti bizottság egyik tagja elfogult volt az ügyben. A BAA keresetében jelezte, hogy a döntéshozók egyike a egy olyan nyugdíjalapnak dolgozik, amely a Manchester Airport Grouphoz tartozik, ez a cég pedig a BAA által eladandó repterek egyik potenciális vevője – tudósít az AP.

A versenyfelügyeleti döntéseket felülvizsgáló bíróság ma a BAA álláspontját támasztotta alá, elismerve, hogy valóban felmerült az elfogultság lehetősége. Az ügy érdekessége, hogy a brit vállalat már megállapodott az amerikai Global Infrastructure Partners befektetési céggel a Gatwick eladásáról. Egyelőre nem tudni, hogy a mai döntés befolyásolja-e majd a 1,5 milliárd fontos üzletet.

monopólium verseny reptér Stansted Gatwick BAA
Kapcsolódó cikkek