Cégvilág

Moszkva támadásokat indíthat a Mol ellen

Stjepan Mesic horvát köztársasági elnök a héten egy rádióinterjújában kijelentette, hogy bár nyilvánosságra került a szerződés, melynek alapján a Mol hozzájutott a horvát INA 47 százalékos tulajdonrészéhez, az ügyletnek továbbra is vannak homályos és tisztázatlan pontjai.

Az elnök szerint mind Ivo Sanader volt kormányfőnek, mind Davor Polancec volt gazdasági miniszternek az ügyészség előtt kellene felelnie az INA privatizációjával kapcsolatos nyitott kérdésekre: hogyan kaphatott a Mol 47 százalékos részesedéssel korlátlan menedzsmentjogokat, illetve hol van a Mol által kifizetett pénz. A Mol ezen túl vitában áll a horvát kormánnyal az INA elmaradt adóinak megfizetése, illetve a horvát állami cégeknek az INA felé fennálló tartozásai miatt is, ami a gazdasági válság által súlyosan érintett Horvátország számára rendkívül fontos.

Sanader váratlan júniusi lemondása óta több nagy korrupciós botrány is kirobbant Horvátországban, amelynek következtében távozni kényszerült a kormányból Polancec gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes, továbbá  több személyt őrizetbe helyeztek. Mesic elnök, néhány ellenzéki politikus és a sajtó egy része hónapok óta próbálja a Mol-INA ügyet is ezek közé a korrupciós ügyek közé sorolni. A bírálókhoz csatlakozott Jadranka Kosor jelenlegi miniszterelnök is, akinek mindeddig sikerült az összes korrupciós ügyet Sanaderre és Polancecre "tolnia" úgy, hogy a kormányzó párt, a HDZ is csak kevéssé sínylette meg az ügyeket. A korrupciós ügyek körüli politikai manőverek összefüggnek a közelgő elnökválasztással is.

 Amennyiben  bebizonyosodik, hogy Sanader és Polancec az INA-ért kifizetett pénz egy részét magánszámlára vagy a párt számlájára utalták, annak abban az esetben is negatív következményei lehetnek a Molra nézve, ha teljesen vétlen volt a vitatott ügyletekben.

A hírek szerint a Mol és a Kosor-kormány jelenleg a szerződés felülvizsgálatán dolgozik, ennek pedig két következménye lehet: csökken a Mol ereje az INA irányításában, a bírálók pedig a változásokkal igazolják, hogy valóban problematikus volt a szerződés. A gyanút tovább növelheti, hogy a Mol sokkal több menedzsment jogot kapott, mint amire az INA-ban vásárolt részesedése feljogosította volna. Az INA és a horvát kormány ráadásul egy ideje harcban áll, mivel a vállalat nem hajlandó lenyelni azt a 40 százalékos árkülönbözetet, amelyet az állam által mesterségesen megszabott árak okoznak.

A Political Capital szerint Oroszország a Mol elleni politikai támadásokat indíthat, hogy így akadályozza meg Magyarország térnyerését egyik piacán. A Mol ugyanis az INA-n keresztül hozzáférhet az Oroszországon kívüli gázkészletekhez. Az orosz vonalat erősíti az a tény is, hogy Moszkva jelenleg tárgyalásokat folytat a horvát kormánnyal a Déli Áramlat nyomvonaláról. Ha Horvátország beleegyezik abba, hogy a vezeték területén keresztül fusson, azzal Magyarország kiesik a projektből.

HDZ INA Kosor sanader Oroszország Polancec Mol
Kapcsolódó cikkek