Cégvilág

Nem kérünk a gyógyszergyárak pénzéből

A gyógyszeripart érintő megszorítások és a kedvezőtlen iparági befektetői környezet miatt hazánk nemcsak új gyógyszeripari beruházásoktól eshet el, hanem hosszabb távon akár a már itt lévő gyártói és fejlesztői kapacitások is veszélybe kerülhetnek – vélik a Világgazdaság által megszólaltatott iparági szereplők.

„A magyar kormányzat felemásan viszonyul a gyógyszeriparhoz: bár stratégiai fontosságúnak tartja e területet, mindeközben a magyarországi gyógyszeripart érő megszorítások példa nélküliek egész Európában. Emiatt pedig hazánk nem befektetői célpont ezen a területen” – véli Leitner György, a GlaxoSmithKline (GSK) ügyvezető igazgatója.

A kettősségre szerinte jó példa, hogy ugyan bevezették, hogy a k+f kiadásokat le lehet vonni a 12 százalékos különadóból, azonban az OEP-kassza túlköltekezését a cégekkel fizettetnék meg. Véleménye szerint csak és kizárólag adókedvezményekkel és támogatásokkal nem lehet gyógyszeripari befektetőket Magyarországra vonzani, kiszámíthatóbb, átláthatóbb iparági, fiskális és gyógyszer-támogatási politikára lenne szükség.

Elmondása szerint a következő 15 évben megnégyszereződhet világszerte a védőoltások iránti kereslet, ezért a GSK központjában kapacitásbővítő beruházásokról döntenek a vakcinagyártás területén.

Hazánk azonban ahelyett, hogy idevonzaná a fejlesztéseket, sorra esik el az ilyen lehetőségektől a kedvezőtlen iparpolitikai környezet miatt a többi GSK-oltóanyaggyártó kapacitással rendelkező országgal szemben. „Pedig a 2006-ban átadott gödöllői vakcinagyár kiváló alapanyag lenne a további fejlesztésre, ugyanis úgy építették meg, hogy könnyedén lehessen bővíteni” – mondta lapunknak Leitner György.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gyógyszergyár iparpolitika GSK GlaxoSmithKline oltóanyag beruházás fejlesztés
Kapcsolódó cikkek