Cégvilág

50 milliárdba kerül az EKF

Pécset tegnap hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosává (EKF) nyilvánítottak a 2010-es évre. A programsorozatra a magántőkével együtt mintegy 50 milliárd forintot költenek, ez az összeg magába foglalja a nagyprojektek, a programok, a marketing és a szállodafejlesztések és útfelújítások költségét is.

Bajnai Gordon miniszterelnök a megnyitón mondott beszédében hangsúlyozta: mostantól Magyarországnak két fővárosa van, Budapest mellett Pécs is azzá vált, a magyar és az európai kultúra fővárosává. A kormányfő megköszönte Páva Zsolt polgármesternek és Hiller István kulturális tárcavezetőnek, hogy mindvégig elszántan, együttműködve vitték végig az EKF ügyét. Köszönetet mondott Pécs két korábbi szocialista polgármesterének, a tavaly elhunyt Tasnádi Péternek és az évek óta beteg Toller Lászlónak is.

Vasárnap már korán elkezdődtek az EKF nyitónapjával kapcsolatos programok: az első eseményként a Nyugati Pályaudvarról délben elindult Pécsre a MÁV Nosztalgia Kft. Élményvonata. Az indulás előtt a Nyugati Pályaudvar Királyi Várótermében tartott sajtótájékoztatón Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az évad során több alkalommal is indítanak majd Élményvonatot a baranyai megyeszékhelyre az évad jelentősebb programjai alkalmából.
Az ünnepi szerelvény délután három órakor érkezett Pécsre, ahol a város vezetői ünnepélyes keretek között, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program év tiszteletére Sopiane névre keresztelték az első kocsiját.

Délután nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak Pécsett, amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök kifejtette: az EKF egyszerre lehetőség és felelősség is. Lehetőség, hiszen Pécs felkerülhet általa Európa kulturális térképére, de gazdasági, fejlesztési értelemben is kitörési pont lehet. Felelősség pedig azért, mert az ide érkező külföldi látogatók Pécs, és a programok alapján ítélhetik meg hazánkat.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere beszédében összefogást méltatta, megköszönte a miniszterelnök, valamint Hiller István kulturális miniszter, és a szervezők munkáját. Páva elmondta: nehéz időszakon vannak túl, rengeteg problémával szembesültek, de Pécs felkészült az eseményre, és több mint 450 programmal várja idén az érdeklődőket. A programokra egyébként összesen 1,85 milliárd forintot költenek a szervezők.

Milliárdos beruházások

A hivatalosan tegnap elinduló EKF programsorozatra a magántőkével együtt mintegy 50 milliárd forintot költenek, ez az összeg magába foglalja a nagyprojektek, a programok, a marketing és a szállodafejlesztések és útfelújítások költségét is. A szervező EKF menedzsment központ egész évben mintegy egymillió látogatóval számol, akiknek várhatóan 20-30 százaléka lesz külföldi, ők főként a partnervárosokból, osztrák, német és horvát területekről érkeznek majd. Az érdeklődőknek 350 kulturális programot kínálnak Pécsett és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki.

Kérdések és válaszok az EKF-fel kapcsolatban:

– Mekkora vendégforgalom-növekedéssel számol Pécs 2010-ben?
A KSH végleges adatai szerint 2008-ban Pécsett 122.426 vendég, közel 225 ezer vendégéjszakát töltött el (50 ezer külföldi és 175 ezer belföldi vendégéjszakát regisztráltak). Az MT Zrt. a vendégéjszakák számának kb. 25 százalékos növekedését tartja reálisnak az idei évben. Ennek megfelelően a kereskedelmi szálláshelyek átlagos foglaltsága a korábbi 40 százalékról 60-65 százalékra nőhet, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben jelentős eredmény lenne. Az év folyamán több új szálloda is kaput nyit, közel 500 új férőhellyel bővítve az eddigi 6 500 kereskedelmi szállásférőhely számot.

– Épülnek-e új szállodák az évad kapcsán?
Uniós támogatással több, négycsillagos szálloda is épül a városban. Április második felétől próbaüzemmel, május közepétől pedig már a nagyközönségnek is megnyílik a 80 szobás Hotel Corso, a belváros szívében. A városnak viszonylag távolabbi, de nagyon jól megközelíthető pontjain zajlanak még négycsillagos szálloda beruházások, melyek elkészültével az év második felétől számolhatunk. A város főtere felett pedig már az év első harmadában birtokba vehetnek a vendégek egy takaros kis 3-csillag szuperior besorolású szállodát, amelyet valószínűleg Árkádia névre keresztelnek. Folyamatban van a Hotel Laterum és a Makártanya Hotel átalakítása is 3-csillagos szállodából 4-csillagos szállodává.

– Honnan várják a vendégeket?
A város vendégkörének több mint háromnegyede jelenleg is belföldi, és az idei évben is erre az arányra számít az MT Zrt.. Külföldi vendégeket fő küldőterületünkről, Németországból és a szomszédos országokból, Horvátországból, Szerbiából, Szlovéniából és Ausztriából várunk. Ugyanakkor, bár nem szignifikáns mértékben, de érkeznek majd vendégek Európa minden területéről, például Spanyolországból, Skandináviából is, hogy részt vegyenek az EKF programsorozatban. 
Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

Körkép: hogyan profitáltak az évadból a korábbi EKF-ek?

Koppenhága (Dánia) – 11 százalékkal nőtt a turisták száma 1996-ban, amely növekedés még 1997-ben is fennmaradt. A vendégéjszakák száma ötödével nőtt a városban
Stockholm (Svédország) – az 1998-as EKF alatt a vendégéjszakák száma a hotelekben 9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet a városban (6,2 millió fő.). A hotelek átlagos kihasználtsága az év során 72 százalékos volt
Porto (Portugália) – a 2001-es EKF évben 652 ezer vendégéjszakát töltött 1,3 millió turista, 30 százalékkal többet, mint 1997-ben (a turisták abszolút száma nem nőtt lényegesen, viszont az ott töltött átlagos idő két napról háromra emelkedett)
Graz (Ausztria)– 2003-as EKF nyomán az addig regionális jelentőségű reptér forgalma több mint kétszeresére nőtt
Cork (Írország) – a 2005-ös EKF-re 2002-es bázisévhez viszonyítva az ingatlanárak 40 százalékkal nőttek (egy átlagos ház ára 182 ezer euróról 263 ezer euróra nőtt)
Patrasz (Görögország) – a 2006-os EKF-re a fizetővendégférőhely-kapacitása 2000-től (a cím elnyerésétől) 1,65-szörösére nőttek
Forrás: VG-gyűjtés

-->

tőke EKF Pécs projekt
Kapcsolódó cikkek