Cégvilág

Bemutatták a Google okos telefonját - Fotók

A Google magyar idő szerint tegnap este hivatalosan is lerántotta a leplet az addig csak pletyka szintjén létező új okos telefonjáról, a Nexus One névre hallgató készülékről.

Az új hardverhez – kezdetben csak az Egyesült Államokban – 530 dollárért juthatnak majd hozzá szolgáltatófüggetlenül a vásárlók, míg kétéves hűségnyilatkozattal 180 dollárt kóstál majd a Google telefonja, 80 dolláros havi díj mellett.

Ugyan a cég ezzel valamelyest olcsóbban adja majd csúcstelefonját, mint a legfőbb versenytárs Apple az iPhone modelljeit, de azok a találgatások, amelyek szerint a keresőóriás akár bekerülési áron vagy az alatt is túladhat a készüléken, hamisnak bizonyultak.

A Google lépése nem lepte meg a piacot ismerő szakembereket: az elmúlt egy-másfél év recessziós hónapjai alaposan felforgatták a világ mobiltelefon-piacát, de alig hagytak nyomot a készülékek legfelső szegmensének számító okos telefonok eladásaiban.

Utóbbi típusok világkereskedelme még 2009-ben is közel a negyedével nőhetett, miközben a hagyományos telefonoké az első három negyedévben elmaradt az előző esztendeitől, és az év végi hajrá is csak halvány pluszba volt képes felhúzni az egész éves teljesítményt. Noha az okos telefonok részesedése a világ mobilkészülék-piacán még csupán 14 százalék, ez az a termékkör, amelynek az értékesítése a gyártók számára a következő években is nyereséges marad.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

okos telefon Nexus One Google
Kapcsolódó cikkek