Cégvilág

Hárommilliós büntetés a MÁV-nak a rádiókommunikációs tender miatt

A MÁV Zrt. érvényes ajánlat hiányában eredménytelenné nyilvánított rádiókommunikációs (GSM-R) tenderének lezárását megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD), mivel az egyetlen beadott ajánlat érvényes volt, ezért azt értékelni kell; a bizottság 3 millió forintra meg is büntette a Máv-ot - olvasható a Közbeszerzések Tanácsa honlapján.

A rádiókommunikációs felhívás szerint a beszerzés uniós támogatása és a magyar társfinanszírozás 56,1 milliárd forintot, míg a kiegészítő állami támogatás és a MÁV saját forrása 2,6 milliárd forintot tesz ki. A feladat egy GSM-R rendszer leszállítása és beszerelése 3 év alatt, míg a következő 3 évben üzemeltetnie kell a rendszert a nyertesnek.

Az eredeti 2006 októberi határidőig a Nokia Siemens Networks Kft. és a Kapsch@Nortel Konzorcium jelentkezett a közbeszerzésre. Mindkettő tovább jutott a második fordulóba, amelyben a konkrét ajánlatot kellett sok-sok tárgyalási fordulóban kidolgozni.

Múlt év nyarán a Kapsch@Nortel a KD-hez fordult, mivel az ajánlatkérő jogsértő módon határozta meg a szerződési feltételeket. Az helyt adott a kérésének, majd hasonló indokkal augusztusban új eljárást kezdeményezett a Kapsch@Nortel. Végső ajánlatot így csak a Nokia Siemens adott be, azt viszont érvénytelennek nyilvánította az ajánlatkérő.

A Nokia Siemens Networks Kft. ezt követően fordult a KD-hez, amely igazat adott a cégnek, s jogszerűtlennek ítélte a MÁV mindkét érvénytelenségi indokát. Az első az volt, hogy a megajánlott berendezés nem tudott egyidejűleg 200 beszélgetést rögzíteni, a második pedig az üzembe helyezés határidejét kifogásolta.

A MÁV Zrt.-nek először most érvényessé kell nyilvánítania az egyetlen beadott ajánlatot, majd azt el kell bírálnia.

A jogsértés miatt a KD 3 millió forintra bírságolta az ajánlatkérőt.

GSM-R tender MÁV
Kapcsolódó cikkek