Cégvilág

Kétmilliárd forint munkahelyekre

A kormány az idén 2 milliárd forintot fordít a Munkaerő-piaci Alapból munkahelyteremtésre és -megőrzésre – jelentette be Simon Gábor a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint 2010-ben munkahelyteremtő beruházások támogatására 1,5 milliárd forintos keretösszeget határozott meg a kormány, ebből 1400 munkahely teremthető.

Magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásaira 200 millió forintot fordítanak, ez 250 új munkahelyet eredményez, a távmunkahelyek létesítéséhez kapcsolódó program központi forrása pedig 444 millió forint, ebből mintegy 600 új távmunkahelyet hoznak létre. A munkahelymegőrző támogatás keretösszege 500 millió forint, ebből 3500-4000 munkahelyet terveznek megőrizni.
A Munkaerő-piaci Alap tanácsa egyébként január 6-án döntött a 2010-re vonatkozó központi munkahelyteremtő pályázatokról, munkahelyteremtő, -megőrző programokról. A döntés nyomán várhatóan februárban indulnak el ezek a programok. A kormány elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban működő kis- és középvállalkozásokat támogatja majd.
Simon Gábor hangsúlyozta, hogy a 2009-ben beindult munkahelyteremtő és -megőrző programok 2010-ben is folytatódnak. Ezek egyike a 4+1 néven ismert munkahelymegőrző támogatás, amelynek keretében a kis- és közepes vállalkozások 20 milliárd forintra, míg a nagyvállalatok 10 milliárd forintra pályázhatnak.
Tavaly a központi pályázatok keretében a Munkaerő-piaci Alapból 2,5 milliárd forintot fordítottak munkahelyteremtésre és -megőrzésre. A munkahelyteremtés esetében 251 vállalkozásnál 2296 új munkahely létrehozására 555 millió forintot fordítottak. VG

Döntési moratórium

A választások előtti 4-6 hétben már nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket a kormány – jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet tegnapi ülése után.

A moratórium értelmében március elsejét követően az új kormány megalakulásáig nem lehet új vezetőket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem a központi államigazgatási szerveknél, sem azok helyi intézményeinél.

Április elsejétől az uniós pályázatok bírálóbizottságai nem tehetnek javaslatot projektek támogatására, illetve mostantól egészen a választásokig csak olyan közbeszerzési eljárás írható ki, amelynek eredményéről a következő kormány kinevezését követően döntenek csupán.

A moratórium értelmében március elsejét követően az új kormány megalakulásáig nem lehet új vezetőket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem a központi államigazgatási szerveknél, sem azok helyi intézményeinél.

Április elsejétől az uniós pályázatok bírálóbizottságai nem tehetnek javaslatot projektek támogatására, illetve mostantól egészen a választásokig csak olyan közbeszerzési eljárás írható ki, amelynek eredményéről a következő kormány kinevezését követően döntenek csupán. -->

Simon Gábor munkahelyteremtés 4+1
Kapcsolódó cikkek