Cégvilág

Árnyomás az árampiacon

Tendencia. A válság miatt Magyarországon 10 százalékkal esett az erőművek árama iránti igény az elmúlt másfél évben, a nagykereskedelmi áramárak pedig 40 százalékkal – jócskán 40 euró alá – csökkentek megawattóránként.

A végfelhasználói árak mégsem követték a nagykereskedelmieket, sőt, az egyetemes szolgáltatásban épp az emelésük van napirenden.

Az ország legrosszabb, 18–30 százalékos hatásfokú gáztüzelésű erőművei már tavaly majdnem teljesen kiszorultak a piacról. Így csökkent az ország áramexportja és felszökött az importja. Az, hogy a válság összességében kedvezőtlenebbül érinti a hazai villamosenergia-termelést, a kereskedelmet és a végfelhasználókat is, szakértők szerint a szabályozással magyarázható.

Sokan az úgynevezett KÁT-rendszert, a hővel kapcsoltan áramot termelő erőművek áramának kötelező és támogatott árú átvételét ostorozzák. Nálunk az egyetemes szolgáltatásban csak részlegesen érvényesülnek a piaci viszonyok, a versenyszférában viszont teljesen, így nem véletlen, hogy ott a mélypontra jutottak az árak. Az azért nőtt meg, mert a külföldön előállított villamos energia olcsóbb.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

energiapiac végfelhasználói árak KÁT-rendszer
Kapcsolódó cikkek