Cégvilág

Lemaradtak a központi régió kórházai

Minőségtanúsítvány. A hazai kórházi telephelyek 71 százalékának van tanúsított minőségügyi rendszere – derült ki az Egészségbiztosítási Felügyelet most készült felméréséből.

A minőségügyi rendszerépítés és fejlesztés alapvető célja, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézmények hatékony szolgáltatásaihoz szükséges összes folyamatot és tevékenységet átfogóan irányíthassák.

Az egyes régiók között jelentős eltérések vannak, hiszen míg Közép-Magyarországon a kórházi telephelyek 62 százalékának van tanúsított minőségügyi rendszere, Közép-Dunántúlon 81, a Dél-Alföldön pedig 93 százalékuknak.
Országos szinten a kórházi telephelyek 62 százalékában történt klinikai auditálás. Azt, hogy az osztályvezető orvos és a vezető ápoló milyen időközönként tekinti át a betegekre vonatkozó dokumentációk vezetését, 175 fekvőbeteg-ellátó telephely adatai alapján elemezték. Ebből az derült ki, hogy a kórházi telephelyek 67 százalékában legalább egyikük hetente áttekinti a betegdokumentációt.

A betegellátás zökkenőmentes folyamata érdekében fontos a nővérvizit is. Ennek vizsgálatakor az derült ki, hogy a kórházi telephelyek 96 százalékában vannak műszak átadás-átvételkor nővérvizitek. A betegjogi képviselő elérhetőségét csaknem mindenhol kihelyezték, ám panaszláda csak az intézmények 79 százalékában található. A 14 éven aluliak kórházi kezelésénél az édesanya az intézmények 73 százalékában térítés nélkül a gyermeke mellett tartózkodhat, a vizitek és vizsgálatok ideje alatt azonban csak az intézmények 64 százaléka teszi ezt lehetővé. VG

minőségügyi rendszerépítés tanúsított minőségügyi rendszer közép-dunántúl kórház
Kapcsolódó cikkek