Cégvilág

Termékvisszahívások itthon - Amit tudni érdemes

Az elmúlt napokban a Toyota milliós autóvisszahívása állt a média figyelmének középpontjában. Magyarországon a fogyasztási cikkeket érintő visszahívásokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felügyeli. A szervezet szerint a visszahívás pozitív intézkedésnek tekinthető, viszont ennek velejárói nem terhelhetik a fogyasztót. A Világgazdaság Online a szabályozást és az emlékezetes eseteket tekinti át.

A termékek önkéntes visszahívása egyrészt a végső megoldás a gyártók számára, hiszen akkor kerül sor rá, ha a felfedezett biztonsági probléma semmilyen más módon nem orvosolható. Másrészt nem feltétlenül vet rossz fényt az érintettre, hiszen a visszahívással érezteti a cég, hogy törődik az általa forgalmazott áruk sorsával – vélte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) sajtóreferense. Klima Katinka hozzátette: fontos tudni, hogy a visszahívás költségei nem terhelhetőek a fogyasztóra.

Érdekes lenne tudni, évente hány terméket hívnak vissza Magyarországon, erre vonatkozólag azonban az NFH nem vezet statisztikát. A sajtórefens az Ikea, a Mattel és a Tesco ügyét említette, mint emlékezetes visszahívási eseteket a közelmúltból.

A visszahívás történhet önkéntesen, ha a gyártó biztonsági kockázatot észlel vagy az illetékes hatóság utasítására. Utóbbi esetben Magyarországon az NFH jár el: elrendelheti a forgalmazás korlátozását vagy tiltását, kezdeményezheti a visszahívást és kötelezheti a gyártót arra, hogy széles körben tájékoztassa a fogyasztókat a visszahívás tényéről.

A Hatóság által nyilvánosságra hozott eseteket áttekintve megállapítható, hogy a neves cégek általában önként döntenek a termékek visszahívása mellett. A Mattel 2007-ben a Barbie készletek egy-egy részét hívta vissza az ólomtartalmú festékek használata miatt és ezer forintos kompenzációt ajánlott a visszahívott játékokért.

A Tesco szintén 2007-ben hívott vissza egy vízfesték készletet, mert abban a megengedettnél magasabb mennyiségű nehézfémet észleltek. Az Ikeának az etetőszékekkel gyűlt meg a baja: 2008 márciusban visszarendelte a megelőző két hónapban vásárolt Gulliver etetőszékeket és azokat új termékre cserélte. Jelenleg is tart a cégnél a Leopard etetőszékek visszahívása, amelyek vételárát visszakapják a vásárlók.

A leggyakoribb kockázatok

Sérülés 20%

Mérgezés 19%

Fulladás 16%

Áramütés 15%

Tűzveszély 10%

RAPEX, 2008A biztonsági kockázatot hordozó termékekkel kapcsolatos információcsere elősegítésére az 1984-ben létrehozta a RAPEX-et (Rapid Exchange of Information - Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer).

A súlyosan veszélyes termékekről az Európai Bizottság minden héten tájékoztatót ad ki, amely tartalmazza az áru részletes leírását, a visszahívás okát és a figyelmeztetést kiadó tagállam nevét.

A listákon a főként játékok és gyermekruhák találhatóak, a visszahívást pedig legtöbbször tiltott vegyianyagok, jellemzően festékek alkalmazása vagy a fulladás veszélye miatt rendelik el. A betiltott termékek túlnyomó többsége Kínából érkezik, de a legfrissebb, január utolsó hetében kiadott listán található sérülést okozó olasz gyerekágy, fulladást okozó német fajáték, és allergizáló festékkel kezelt olasz farmer is.

2008-ban összesen 1 866 figyelmeztetés érkezett a RAPEX-en keresztül, a visszahívással kapcsolatos üzenetek száma 2003-óta folyamatosan növekszik, jelenleg négyszer akkora, mint öt évvel ezelőtt.

>A RAPEX üzenetek 50 százalékát öt tagállam küldi. Magyarország 8 százalékos részvételi arányával és 129 figyelmeztetésével helyet kapott a top ötös lista legalsó fokán. A kínai termékek 2008-ban az összes figyelmeztetés 59 százalékát tették ki. 10 százalékra rúg az ismeretlen eredetű, letiltott áruk aránya, majd következik Németország, 5 százalékos figyelmeztetési aránnyal.

Nézze meg minden idők legnagyobb visszahívásait itt

Mérgezés 19%

Fulladás 16%

Áramütés 15%

Tűzveszély 10%

RAPEX, 2008 A leggyakrabban visszahívott termékek Játékok 32%

Elektronikus eszközök 11%

Motoros járművek 10%

Ruha, textil, divatáru 9%

Gyermekgondozás 6%

RAPEX, 2008 -->

IKEA fogyasztóvédelmi hatóság termék Mattel RAPEX visszahívás Európai Unió Tesco NFH
Kapcsolódó cikkek