Cégvilág

Késhet a Malév államosítása - Egy fillér sem érkezett

Az orosz–magyar megállapodással nem zárult le a Malév visszaállamosítása. A Vnyesekonombank ugyanis tegnapig – a megállapodás ellenére – nem fizette ki azt a 32 millió eurós bankgaranciát, amely az egyezség központi kérdése volt. Ennek hiányában a folyamat késedelmet szenvedhet – írja a Népszabadság.

A múlt pénteken megszületett orosz–magyar megállapodás ellenére a Malév helyzete érdemben nem változott. A Népszabadság információi szerint ugyanis egyelőre semmilyen pénzmozgás nem történt a pénteki megállapodás alapján, ami egyben azt is jelenti: a Malév még nincs kint a pácból.

A légitársaság sorsát meghatározó egyezség szerint három napon belül kellett volna kifizetnie a Vnyesekonombanknak (VEB) azt a 32 millió eurós bankgaranciát, amelyet még a privatizációs szerződés megkötésekor nyújtott az AirBridge-nek. Ennek átutalása még tegnap sem teljesült, holott az már a negyedik munkanap volt, az orosz fél tehát késedelemben van. – Valóban nem érkezett meg a pénz, hátravannak még bizonyos adminisztratív teendők – erősítette meg az értesülést Pichler Ferenc, a PM szóvivője.

Mint arról tegnap beszámoltunk, évi több mint hatmilliárd forint megtakarítást tartalmaz a Malév üzleti terve, amit a beszállítói szerződések újratárgyalásával, létszámcsökkentéssel, az egyszerűsített flotta olcsóbb üzemeltetésével, a jegyértékesítés új alapokra helyezésével és minden téren az általános költségek lefaragásával kíván elérni a cég.

Martin Gauss vezérigazgató szerint az üzleti terv akkor valósítható meg, ha az jóváhagyja a magyar kormány "megmentési, átstrukturálási tervét", amit a Malév átalakítására készít.  Azzal számolnak, hogy 2012-re üzemi szinten nyereséges lesz a légitársaság, a bevételek fedezik az üzemelési kiadásokat.

üzleti terv államosít PM Malév Gauss Airbridge Vnyesekonombank
Kapcsolódó cikkek