Cégvilág

Nem éri meg ásványvízre váltani? - Csapvíz teszt

Az elmúlt években a hazai ásványvízfogyasztás gyors növekedést mutatott. Egyre többen fogyasztanak csapvíz helyett palackozott vizet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tesztjéen annak járt utána, hogy valóban érdemes-e váltani.

Öt magyarországi vízszolgáltató vizét vették górcső alá. A vízmintát zöld óvodákban vették a következő településeken: Budapest, Dunaújváros, Makó, Szolnok, Tatabánya.

A laborvizsgálat során a minták mikrobiológiai és kémiai vízminőségi jellemzőit nézték meg, és összevetették a jogszabályban előírt határértékkel. A hazai vízminőségi problémák hátterében leggyakrabban a nitrit-, nitrát-, ammónium-, bór- és arzénszennyezés áll. Ebben a tekintetben egy kivétellel a vízminták megfeleltek a jogszabályban előírtaknak, vagyis jóval a határérték alatt volt a szennyezettség.

Egyedül a makói csapvízben lévő arzén mennyisége volt kiemelkedő. Az arzénkoncentráció háromszorosa volt a  megengedett határértéknek. (Jelenleg folyamatban van egy - 2009 december 25-ig érvényben lévő - magasabb átmeneti határérték elfogadtatása az EU-val.
A baktérium-szennyezettséget vizsgáló mikrobiológiai mérés eredményei jók voltak. A jogszabályban előírt két paraméter tekintetében mind az öt vízminta átment a teszten, vagyis nem voltak szennyezettek.

A manapság sokat emlegetett, és számos vitát kiváltó gyógyszermaradványok tekintetében sem találtunk terhelő adatot. A tesztben - elsősorban fájdalomcsillapítókban és fogamzásgátlókban előforduló - 16 gyógyszermaradványt vizsgálták, de mindegyik a kimutathatósági érték alatt volt.

A TVE szerint az általuk vizsgált esetek nem támasztják alá a hazai lakosság részéről a csapvíz iránt érzett bizalmatlanságot. A vezetékes víz minősége - a makói arzén kivételével - mind az öt településen megfelelt a jogszabályban található vízminőségi (mikrobiológiai, kémiai) előírásoknak, továbbá a vizsgált 16-féle gyógyszermaradvány is a kimutathatósági határérték alatt volt.

arzén nitrit Tudatos Vásárlók Egyesülete ásványvíz teszt nitrát csapvíz TVE
Kapcsolódó cikkek