Cégvilág

Védőoltások közbeszerzésre

Székely Tamás egészségügyi miniszter a 2011– 15-re szóló, az életkorhoz kötött védőoltások közbeszerzéséről számolt be tegnap a parlament egészségügyi bizottságának ülésén.

Csáky András független képviselő kijelentette: nem érti, miért kellett összehívni az ülést, hiszen a kormány kompetenciája a védőoltások rendszerének kidolgozása.
Mindezzel tisztában van a minisztérium – replikázott Székely Tamás, ám annak ellenére, hogy csak most készült el a szaktárca anyaga, szerette volna megbeszélni a képviselőkkel, a gyermekek fertőző betegségek elleni immunizálásához maradjanak-e az eddig alkalmazott hatféle oltóanyagnál, vagy szerezzék be a hatkomponensűt.

Ez utóbbi korszerűbb, ám a beszerzése évente 1,6 milliárd forinttal többe kerül. Az orvosi szakma ez utóbbi mellett voksolt, ám a szűkös egészségügyi büdzsé összegének sok helye van. Egyébként a tendert mielőbb ki kell írni, mert az eljárás zökkenők nélkül is 78 napot igényel, ehhez jön a 90 naptól kezdődő szállítási határidő.
Megtudtuk azt is, sikeresen vezették be 2007 végén a kétévesnél kisebbek pneumococcus elleni védőoltását. Az érintettek átoltottsága 82,6 százalék. Hatása már észlelhető a fertőzés okozta megbetegedések 30 százalékos csökkenésében, a korábbi évek 17–23 fős halálozása pedig tízre csökkent.

Nyúl István gyermekgyógyász szerint ezt az oltási metódust folytatni kell a következő ciklusban is. Az idei költségvetésben egyébként 2,7 milliárdot különítettek el e célra. VG

Rezidensügyek

Rosszul értelmezi a rezidensszövetség, hogy egy kórházban kell kilenc évig maradniuk a szakorvosjelölti képzés után – mondta lapunknak Vojnik Mária államtitkár annak kapcsán, hogy a szövetség kilátásba helyezte: emiatt önként lemondanak a hazai képzésről.

Az ország bármelyik kórházában elhelyezkedhetnek, ám aki külföldre távozik, annak az évi 724 ezer forintnyi képzési költséget vissza kell fizetnie.

Az ország bármelyik kórházában elhelyezkedhetnek, ám aki külföldre távozik, annak az évi 724 ezer forintnyi képzési költséget vissza kell fizetnie. -->

védőoltás Székely Tamás pneumococcus elleni védőoltás
Kapcsolódó cikkek