Cégvilág

A fikció húzza a könyvpiacot

Vannak még titkos tartalékai a magyar könyvkiadásnak. Vízválasztó lehet a kiadásban-terjesztésben az év, a válság letarolhatja a kisebbeket – nyilatkozta Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének igazgatója, akit a ma nyíló Budapesti Könyvfesztivál apropóján keresett meg a Világgazdaság.

Tizenöt éves folyamatos növekedési trend tört meg tavaly, amikor a korábbi 68 milliárdos összpiaci forgalom 64 milliárdra csökkent, az MKKE igazgatója szerint azonban ebben több körülmény is közrejátszott. Legfőképpen a válság, a magyar vásárlóerő gyengülése. Már 2007–2008-ban is úgy tapasztalták: a korábbi konjunktúra reálértéken mérve stagnálásba ment át. Hiába próbálkoztak új műfajokkal a kiadók, hiába bővítették bolthálózatukat a terjesztők, az eladások nem nőttek – a piac szemlátomást telítődött: a magyar nyelvterület ennyi könyvet bír el.
A válság mind a reálértéken számított árbevételt, mind a példányszámot 12 százalékkal vetette vissza, ugyanakkor fontos tanulságokkal is szolgált: a teljes könyvkínálaton belül több területnek is sikerült növelnie a forgalmát. Páratlan sikertörténet a gyerekkönyveké, a fikciós irodalomé nemkülönben: az előbbi 11-ről 14 százalékra, az utóbbi 18-ról 21 százalékra növelte részesedését a teljes könyvforgalomból. A fikció ilyen súlya példa nélkül áll az európai könyvpiacon, de talán az egész világon is – hangsúlyozta Zentai Péter László. Még akkor is, ha figyelembe veszszük: ebbe a kategóriába a szépirodalom mellett a bestsellerek is beleszámítanak. Ráadásul tavaly ezt a relatív bővülést úgy sikerült elérni, hogy nem volt egyetlen igazi „húzócím” sem a kínálatban, amely megrántotta volna a forgalmat.
A vesztes területek között említette ugyanakkor az ismeretterjesztő irodalmat: ennek részesedése lényegesen, 13,2 százalékra esett vissza a teljes könyvforgalmon belül, árbevétele pedig a 2006-os 18 milliárdról tavaly 13 milliárdra fogyott. A kereskedői gyakorlatban ez elsősorban az albumok, illetve a nagy formátumú, drága könyvek iránti kereslet drámai csökkenésében nyilvánult meg – erősítette meg az MKKE adatait Walitschek Csilla, a Libri Kft. ügyvezető igazgatója. Zentai Péter László szerint korai lenne még az egész ismeretterjesztő ágazatot temetni, lehetnek még e területnek is bővíthető témái.
Jelentős bevételcsökkenés tapasztalható a tudományos szakkiadványok, egyetemi tankönyvek, kézikönyvek piacán. 2008-hoz képest ugyan alig egy százalékkal esett vissza ennek a területnek a könyvpiaci részesedése, a fogyás azonban lassan egy évtizede zajlik, ennek hátterében Zentai Péter László egyértelműen az illegális másolás terjedését látja. Az MKKE igazgatója szerint egyrészt a meglévő törvényi tiltások következetes alkalmazására lenne szükség, másrészt vissza kellene állítani ennek a részpiacnak a 2000-ben megszüntetett állami támogatását. Reményei szerint a nemsokára induló Márai-program képes lesz változtatni a „piacgyilkos” gyakorlaton.

Könyvterjesztés. A gazdasági válság nyomán további koncentrációra-konszolidációra számít a kiadói ágazatban Walitschek Csilla. Ennek megfelelően az igazán nagy könyvkiadóknak külön szolgáltatásokat nyújt a Libri: bizalmi gesztusként például számítógépes eladási rendszerén keresztül napi rálátást biztosít ezeknek a kiemelt partnereknek az átvett készletek, illetve a forgalom alakulására. A Libri ügyvezető igazgatója a könyvterjesztők körében is vízválasztónak tartja a 2010-es évet. Cégük az idén folytatja struktúraváltó intézkedéseinek sorát: ennek keretében 11 boltjukat zárták már be – elsősorban Budapest belvárosában –, és két új plázás boltot nyitottak, a budapesti Alleeban, illetve Kaposvárott. Ezenkívül jelentősen bővítik értékesítési pontjaik számát: a könyvesboltokkal rosszul ellátott kistérségekre koncentrálva a Lapker/Inmedio standjain is lehetővé teszik megrendelőiknek a könyvátvételt.

Támogatás

Májustól indul a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Márai Programja – tudta meg a Világgazdaság az NKA könyvtári kollégiumának titkárságán. Az ötös lottó játékadójából gazdálkodó NKA a program keretében egymilliárd forinttal támogatja a nagy közkönyvtárakat magyar nyelvű könyvek vásárlásában. A MKKE által kidolgozott projekt többlépéses: a kiadók felkínálják friss kiadványaikat, az NKA Márai Testülete ezt megrostálja, végül a könyvtári kollégium által érdemesnek talált városi, megyei, határon túli közkönyvtárak a nekik megítélt keretösszegért vásárolnak.

Az egymilliárdos támogatás a teljes könyvpiac 65 milliárdos volumenéhez képest elenyésző, de mivel a program kizárólag szépirodalmi és ismeretterjesztő művekre koncentrál, e részterületeken javulhatnak a minőségi könyvkiadás pozíciói.

A program eredetileg január elsejével indult volna, az alap tavalyi bevételproblémái miatt azonban jelenleg csak 600 millió forint áll rendelkezésre, a lottóból befolyó adóbevétel alakulásától függően azonban az összeg még emelkedhet.


Az egymilliárdos támogatás a teljes könyvpiac 65 milliárdos volumenéhez képest elenyésző, de mivel a program kizárólag szépirodalmi és ismeretterjesztő művekre koncentrál, e részterületeken javulhatnak a minőségi könyvkiadás pozíciói.

A program eredetileg január elsejével indult volna, az alap tavalyi bevételproblémái miatt azonban jelenleg csak 600 millió forint áll rendelkezésre, a lottóból befolyó adóbevétel alakulásától függően azonban az összeg még emelkedhet.

A fikció húzza a könyvpiacot -->

magyar könyvkiadó könyvterjesztés Tentai Péter
Kapcsolódó cikkek