Cégvilág

Egyre hosszabbbak a kórházi várólisták - Türelem a gyógyuláshoz

A gyógyítás korlátozása miatt nő a várólista, szakmai standardok kellenek a várakozási időre. Hazánkban nincs megszabva az egyes kórházi beavatkozások várakozási ideje, bár a tervezhető (elektív) nagyműtéteknél az Euro Health Consumer Index EU-tagállamokat összehasonlító értékelése 90 napos határértékkel számolt.

Hazánkban nincs megszabva az egyes kórházi beavatkozások várakozási ideje, bár a tervezhető (elektív) nagyműtéteknél az Euro Health Consumer Index EU-tagállamokat összehasonlító értékelése 90 napos határértékkel számolt. E szerint jó minősítést kapnak azok az országok, ahol a betegeknek több mint 90 százalékát ellátják ennyi időn belül. Ezzel az eredménnyel azonban csak Belgium, Franciaország, Luxemburg, Hollandia és Németország büszkélkedhet – mondta a Világgazdaságnak Kiss Norbert, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) módszertani és informatikai főosztályának vezetője. Annak kapcsán kérdeztük meg a szakembert, hogy az elmúlt években a hazai betegeknek is számolni kell a műtéti várakozással, ez régebben elképzelhetetlennek tűnt.
Átlagosan két évet kell várni például a gerincstabilizációs műtétekre. Az EbF szerint a magas középérték mögött az áll, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központban (OGYK) 1147 nap a várakozási idő, míg más szolgáltatóknál csak egy-két hónap. A hosszú várakozás egyik oka, hogy a betegek az országos intézeteket keresik föl a nem speciálisan e feladatra szakosodott kórházak helyett – ad magyarázatot Varga Péter Pál, az OGYK főigazgató főorvosa, az illetékes orvos szakmai kollégium titkára. Intézményüknek lenne szakember-kapacitása a betegek gyorsabb fogadására, ám ahhoz vissza kellene állítani a 2007-ben törvényi úton 56-ra csökkentett kórházi ágyszámot a 122-es szintre, és fel kellene oldani a biztosító által kiszabott teljesítményvolumen-korlátot (tvk). Ugyanis az a fölött ellátott betegekért egyetlen fillért sem fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Elmondta azt is: míg 2007 előtt 15 gerincsebészet működött az országban, ma csupán öt. Nem jobb a helyzet a térd- és csípőprotézis-műtéteknél sem, amelyek a hároméves várakozás miatt majdhogynem luxusnak számítanak – tette hozzá.
Az elfogadható várakozási idő szakmai területtől függ – világosít föl az EbF főosztályvezetője. A daganatos betegeknél például az EU-index a 21 napon belül megkezdett terápiát tartja kívánatosnak, az MRI-vizsgálatnál a 7 napot. A hazai intézményekben egyébként e tekintetben nincs különösebb gond, hiszen előnyben részesítik e betegek ellátását. Az onkológián kívül kiemelt szakma a kardiológia, itt egy hónapos várakozás az indokolt a halasztható ellátások esetében.
A sürgősség kardiológiai eseteket viszont azonnal el kell látni – mondja Török Árpád, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgató-helyettese. Intézményükben azonban a halasztható diagnosztikus szívkatéterezésre két hónapot kell várni, a szürkehályog-műtétre pedig hármat. Ugyanis a tvk csökkentése miatt havonta 70 millió forinttal kevesebb működési pénzt kapnak az OEP-től a múlt évinél. Egyelőre nincs adósságuk, ám teljesen felélték a tartalékaikat. A stabil gazdálkodás érdekében minden osztály vezetőjét háromnaponta tájékoztatják, éppen hol tart a tvk kerete, hogy ahhoz igazíthassa a várólistát, így a betegek kénytelenek várni.
Az EbF szerint a szürkehályog-műtéteknél is extrém hoszszú a várakozási idő. Hódmezővásárhelyen és Szombathelyen másfél-két évre előre adnak csak időpontot a pácienseknek – Békéscsabán, Mohácson, Kazincbarcikán, Esztergomban csak egy-két hónapot kell várniuk.
Erre a beavatkozásra és az általános sebészetre a fővárosi Uzsoki kórházban az országos átlagnak megfelelő a várakozás, ám az ortopédiai beavatkozások várakozási ideje elhúzódik, különösen, ha a beteg egy bizonyos orvossal szeretné elvégeztetni azt – tájékoztatott Golub Iván főigazgató főorvos. Náluk is transzparens a várólista – ezzel ellentétes panaszt egyébként a betegek nem tettek a biztosításfelügyeletnél egyetlen kórházra sem –, így mindenki tájékozódhat műtétjének várható idejéről. Az Uzsoki kórház feladatait egyébként nehezíti, hogy ők is részesei a fővárosi ügyeleti ellátásnak, így a sürgős beavatkozásokat el kell végezniük, bármelyik kórházhoz tartozik is a beteg. Pedig az OEP az Uzsoki kórház finanszírozott teljesítményét 10 százalékkal csökkentette, ez 800 millió forint bevételkiesést okoz a múlt évhez képest. Így
hiába tudnának több beteget ellátni, azzal csak veszteséget „termelnének”. Golub Iván elmondta még: ugyan a hatályos jogszabályok lehetővé tennék, hogy a területükön kívülről, tervezhető műtétre jött betegektől a beavatkozás költségének 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot kérjenek, nem teszik, hiszen egyetlen kórház sem kéri ez esetben a copaymentet. Ha kötelezővé tennék a rendelet betartását és az OEP is kifizetné az ellátás költségét, javulna az intézmények gazdálkodása – tette hozzá.

Nagy a szórás

A diagnosztikai vizsgálatok közül nem sürgős esetekben átlagosan 39 napot kell várni az MRI-vizsgálatokra, 21-et CT-re. A várakozási idők azonban intézményenként jelentősen szóródnak: az MRI esetében egy hét és 3-4 hónap, a CT esetében pedig egy hét és két hónap között. A kardiológiai szakrendelésre átlagosan egy hónap a várakozási idő, ám itt is jelentősek a különbségek az egyes intézmények között.






A gyógyítás korlátozása miatt nőnek a várólisták

Extrém különbségek vannak az ország kórházaiban

Hazánkban a gerincműtétre 1147 napot is kell várni

Az egyes műtétek idejére szakmai standardok kellenének

-->

kórházi várólista oep Uzsoki várólista
Kapcsolódó cikkek