Cégvilág

Holnap délig meghosszabbították a magyar légtérzárat

Vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján - közölte a hatóság az MTI-vel.

A hatóság közleménye szerint a légi mentés és a kutatás-mentés számára továbbra is érvényben van a légtérzár feloldása. A repülés számukra kizárólag csak a saját kockázatelemzésük alapján lehetséges.

A közlemény emlékeztet arra: az Országos Meteorológiai Szolgálattal továbbra is folyamatosan kapcsolatot tart a Légiközlekedési Igazgatóság és szükség esetén ismételten módosíthatja - feloldhatja vagy meghosszabbíthatja - a légtérzárat.

A magyar légteret pénteken este hét órától zárták le, mert péntek estére volt várható, hogy az izlandi vulkánkitöréskor keletkezett hamufelhő eléri Magyarországot. A döntést a hatóság azzal indokolta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét.

11 óra 18 perctől a légi mentés és a kutatásmentés számára viszont feloldotta a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága.

Áll a forgalom a sármelléki repülőtéren is, és egyelőre Hévízen maradnak azok az utasok, akik emiatt nem tudnak visszarepülni Németországba - közölte az MTI érdeklődésére a német légi járatokra szerződött utazásszervező cég.

Josef Mutsch, a hévízi Mutsch Ungarn Reisen, a három német járat üzemeltetésére a Lufthansával szerződött utazási iroda vezetője a légitársasággal egyeztet arról, hogy vasárnap vagy legkésőbb hétfőn megérkezhetnek-e a gépek a FlyBalaton repülőtérre.

A féléves lezárás, majd bérlőváltás után éppen egy hete újból megnyitott FlyBalaton repülőtéren az egész országra kiterjedő légtérzár miatt állt le szombaton a légi forgalom.

Gubicza Ágoston, az üzemeltető FB Airport Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: a teherforgalomban is kiesést okozhat a vulkáni hamu okozta légtérzár. Vasárnapra várják ugyanis hosszú idő után az első cargoszállítmányt, egy ukrán felségjelű teherszállító repülőgépet, amely a sármelléki bepakolás után az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu-Dzabiba vinné a rakományát.

Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője szombaton reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom, főleg a németországi és a prágai úti célok felé.

A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon.


[enews_gallery id='475906']

légtérzár hamufelhő
Kapcsolódó cikkek