Cégvilág

Így juthat olcsóbban áramhoz!

Évente mintegy ezer hőszivattyút telepítenek Magyarországon

Olcsóbban jutnak villamos energiához az egyetemes szolgáltatásban azok, akik az áramot olyan berendezés működtetésére használják, amely megújuló energiahordozóval állít elő hőt, épületfűtéshez. A kedvezményes, úgynevezett H tarifára vonatkozó minisztériumi rendelet már az év elején hatályba lépett, végrehajtási rendelete viszont csak a napokban jelent meg. A tarifát minden egyetemes szolgáltató – E.On, Démász, Elmű-Émász – köteles felkínálni a feltételeknek megfelelő ügyfeleinek. Kínálják is, már az év eleje óta.

A beszerzési ár háromszorosát fizetjük az áramért

Ám az új díjszabás csak a fűtési idényben él, ráadásul a mértékéről sem mond semmit a végrehajtási rendelet. A múlt végén született rendelet is csak annyit szögez le, hogy a H tarifa nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató legalacsonyabb (B) tarifájáé, azaz az éjszakai áramé. Utóbbit a normál lakossági tarifa (A1) 70 százalékában maximálja a rendelet.

Amiatt, hogy az új tarifa csak a fűtési idényben él, eleve kevésbé versenyképes, mint az Elmű-Émász csoportnál már régebb óta meglévő, és az év egészében igényelhető, G (geo) tarifa. „Ügyfeleink a H és a G közül inkább a kedvezőbb geotarifánkat választják, de persze még ez a több száz vevőből álló kör sem hatalmas” – válaszolt lapunknak Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport szóvivője. Tapasztala szerint még az új építésű házak építtetői számára is fontosabb mutató a beruházás megtérülése, mint a környezettudatosság. Márpedig a gázfűtés továbbra is olcsóbb, mint a megújuló alapú hőtermelés.

Igaz, a H tarifát nem is azért vezették be, hogy bizonyos kör olcsóbban jusson áramhoz, hanem, hogy a megújuló alapú épületfűtés terjedésével csökkenjen az ország gázigénye. Csakhogy, mitől létesülnének újabb geotermikus, vagy a napelemes fűtési rendszerek, ha még a kedvezményes tarifával is többe kerülnek, mint a gázfűtés? „A kedvezményes tarifa és a pályázatokon nyerhető támogatások kombinációjával lehetne hatékonyan ösztönözni a megújuló alapú hőtermelést, de a H tarifával elérhető, 30-35 százalékos árkedvezmény önmagában is jelentős” – adta meg a választ Ádám Béla, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke. (Jelenleg a kilowattóránként 48,40 forintos áram H tarifával 31,50-ért vásárolható meg.) Az irány tehát jó, de még jobb lenne, ha a kedvezményes árú áramot a fűtési mellett a hűtési időszakban is igénybe lehetne venni. A szövetség épp most egyeztet a szolgáltatás feltételeiről az egyetemes piaci áramszolgáltatókkal, de persze a döntés a szabályozó hatóság, vagyis a Magyar Energia Hivatal kezében van.

A hazai hőszivattyú-forgalmazásra mindenképpen kedvező hatással lesz a H tarifa az egyik hazai gyártó és forgalmazó társaság, a Genex Kft. értékesítési igazgatója szerint. Ugyanakkor Tokaji Gábor is elégedetlen a támogatási rendszerrel. „Míg Nyugat-Európában közvetlenül, vagy adójóváírással ösztönzik a megújuló alapú hőtermelést, a hazai pályázati rendszer bonyolult, feltételei szinte teljesíthetetlenek” – magyarázza. Másokkal együtt úgy látja, hogy a kedvezményes áramdíjszabással főleg azok járnak jól, akiknek már van hőszivattyújuk.

Magyarországon 3-4 ezer földhőhasznosító berendezés üzemel, számuk évente mintegy ezerrel nő Ádám Béla becslése szerint. (A múlt évben 800 berendezés beüzemeléséről kapott visszaigazolást a szövetség.) A piac nagysága, és így a szereplők részesedése azonban nehezen becsülhető meg, mert még nem készült teljes körű felmérés, és nagy a termékek közötti kapacitásbeli – és így árbeli – szórás is. Az évi ezerdarabos telepítésre vonatkozó becslést Tokaji Gábor optimistának tartja, emlékeztetve, hogy az európai szakmai szövetség vezetője nemrég jelentéktelen nagyságúnak nevezte a hazai piacot. Mindenesetre ez a kis piac is évről évre jelentősen bővül.

A közel 50 kereskedő alapvetően importból származó hőszivattyút forgalmaz, vagyis a H tarifa közvetve külföldi gyártókat támogat. A termékek főként Európából, kisebb mennyiségben Kanadából és Kínából érkeznek. Bár nemzetgazdasági szempontból a hazai gyártás lenne kívánatos, erre csak mutatóban van példa. Saját fejlesztéssel eddig a fenti Genex Kft. és a Geowatt Kft. jelent meg, egy harmadik társaság pedig összeszerelésre vállalkozott, igaz, kizárólag részegységekből.

áramtarifa Ádám Béla Magyar Hőszivattyú Szövetség Boross Norbert H-tarifa hőszivattyú kedvezmények
Kapcsolódó cikkek