Cégvilág

Néhány európai országban vasárnapra is kitolták a légtérzárat

Szombaton sem javul a helyzet az európai légi közlekedésben, sőt néhány nyugat-európai országban már vasárnapra is kiterjesztették az izlandi vulkánkitörés miatt korábban elrendelt repülési tilalmat. Magyarországon egyelőre szombat este 7 óráig tart a légtérzár.

A légi mentés és a kutatásmentés számára viszont feloldotta a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága szombaton 11 óra 18 perctől.

A hamufelhő szombat reggelre már Magyarország egész területét lefedte. Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton délben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hamufelhő szétterülőben van, és folyamatosan csökken a koncentrációja. Ugyanakkor a vulkáni hamu már a dél-európai országok felé is továbbterjedt. Az előrejelzések szerint a magasabb légrétegekben, 6 ezer méter fölött szombat délutánra már kitisztulhat az ég Észak- és Nyugat-Európa nagy része fölött, azonban ennél alacsonyabban még mindig nagy terület fölött lehet hamu a levegőben.

A meteorológus elmondta azt is, hogy az izlandi vulkán továbbra is működik, ontja magából a füstöt és a hamut. A most kilövellt hamufelhő azonban a jelenlegi modellezés szerint dél felé indul, és várhatóan nem jön Európa felé. A bizonytalanság azonban továbbra is fennáll.

A brit hatóságok vasárnap reggelig meghosszabbították és ismét az egész ország területére kiterjesztették a korábban részlegesen már feloldott légtérzárlatot. A legújabb hosszabbítással Angliában és Walesben a légtérzárlat helyi idő szerint "legalább" vasárnap hajnali 1 óráig - közép-európai idő szerint 2 óráig - érvényben marad. Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében brit idő szerint pénteken 19 órakor megindulhatott a forgalom egy időre, de a NATS szombat délelőtt e két országrész légterét is újból lezárta. Vasárnap hajnalig 2 óráig zárva maradnak a németországi repülőterek is.

A legtöbb nyugat-európai repülőtéren szombaton estig tart a légtérzár. Az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő következtében néhány politikus lemaradhat az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnap esedékes temetéséről. A temetésre több tucat állam- és kormányfő jelezte részvételét. Egyikük azonban máris kényetlen volt feladni ezt a tervét. Csung Un Csan dél-koreai miniszterelnök - aki 11 fős delegációval utazott volna Krakkóba - szombaton bejelentette, hogy lemondta az utazást.

Kitart viszont utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren. Az elnök a temetés után azonnal visszarepül az Egyesült Államokba.

 

légtérzár vulkán hamufelhő
Kapcsolódó cikkek