Cégvilág

Önjavító gumi és más nyalánkságok - Az abroncsipart is elérte az innovációs hullám

Mióta a skót állatorvos, John Boyd Dunlop feltalálta az első levegővel töltött vagy pneumatikus gumiabroncsot 1888-ban, a gumiabroncsok készítésében – más, az autóiparhoz szervesen kapcsolódó iparágakhoz hasonlóan, - tág teret kaptak az új elképzelések, a kreativitás, az innováció.

Alig három évvel a Dunlop fakeretekre erősített abroncsa után C.K. Welch 1891-ben feltalálta az acél peremmagos gumiabroncsot, majd 1904-ben a Firestone és a Goodyear Tire Company közösen kifejlesztette az egyenes falú, acél peremhuzalos gumiabroncsot. Az innováció, az új technológiák bevezetése pedig nem állt meg a múlt században.

Az utak és a gépkocsik fejlődésével az abroncsoknak is mind tökéletesebbé kell válniuk, hogy nagyobb sebességet és jobb kormányozhatóságot, valamint nagyobb biztonságot nyújtsanak és megfeleljenek korunk fontos környezetvédelmi kihívásainak is. Ennek megfelelően az abroncsgyártásban felhasznált alapanyagok anyagok és az abroncsok gyártási technológiáinak fejlődésével a gazdaságos, ám a korábbiaknál biztonságosabb, nagyobb teljesítményű gumiabroncsok fejlesztése tovább folytatódik és az innováció szerepe nagyobb, mint valaha. Az innovációs törekvések jelenleg három fő irányba mutatnak: a nagyobb biztonság, a gazdaságossági és a környezetvédelmi megfontolások irányába.

Biztonság

Az abroncsok fejlesztésénél a gyártók elsődleges szempontja, hogy az új termék minél tökéletesebb biztonságot szolgáljon: jó kormányozhatóságot akár nedves, csúszós utakon is. A fogyasztók különösen ügyelnek arra, hogy nedves utakon is nagyobb biztonságot nyújtó gumiabroncsot használjanak. A gyártók ezért olyan anyagokat és formákat keresnek az abroncsok készítéséhez, amelyek a minimálisra csökkentik az aquaplaning veszélyét. A gumiabroncsok biztonságosabbá tételének másik fő iránya a defekttűrő tulajdonsággal rendelkező, abroncsok kikísérletezése.

Ezek az abroncsok a megerősített oldalfalszerkezetnek köszönhetően levegő nélkül is képesek 80 km/h sebességgel mintegy 200 kilométert megtenni. Ha valamelyik abroncsból elszökne a levegő, az abroncsnyomás ellenőrző rendszer kijelzője figyelmeztető jelzést ad és a vezető hozzáigazíthatja a vezetési stílusát a defekttűrő abroncs menettulajdonságaihoz.

Gazdaságosság

Jelenleg, mikor a nyersanyagok ára emelkedik és az új gépkocsik után nem olyan magas a kereslet, mint korábban, az abroncsok gazdaságos előállítása, valamint az abroncsok teljesítménye is mind nagyobb hangsúlyt kap az innovációs törekvésekben. Az új anyagok, valamint az új gyártási technológiák kifejlesztése azonban nem csak gazdaságosabbá, hanem környezetkímélőbbé is teheti a gumiabroncsok gyártását.

Környezetvédelem

Az új eljárások segítségével csökkenthető a gumiabroncsok gyártása során keletkező környezeti terhelés. Ezenkívül a gyártás során kevesebb anyagból készülő az új gumiabroncs azonos menetteljesítményre képes, akkor az újrahasznosítás során is kevesebb hulladék keletkezik, ráadásul , az autógumik új generációja  jelentősen hozzájárul a gépkocsik fogyasztásának csökkentéséhez, amely kevesebb, a légkörbe kerülő szén-dioxidot jelent.

Mint láthattuk, az innovatív technológiák bevezetése hagyománynak számít a gumiabroncsok iparában, a jelen kor kihívásainak pedig az iparág ennek a hagyománynak a kompromisszumok nélküli folytatásával képes leginkább megfelelni.

További információk

(X)


 

innováció gumiabroncs Goodyear abroncs
Kapcsolódó cikkek