Cégvilág

Orosz óriásüzletek: ötmilliárd dollárnyi hadiipari szállítás

Hatalmas olajüzletet kötött, ötmilliárd dollárnyi hadiipari szállítást készített elő Venezuelában Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, s támogatást ígért egy atomerőmű építéséhez is.

Az olaj és a nukleáris ipart, valamint a kereskedelmet érintő, összesen 31 orosz-vezenuelai szerződés tervezetét tekintette át legelső, venezuelai útján, Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök. Házigazdája, Hugo Chavez elnök közös űrkutatást, és közös kilövőállás építést sem zár ki, írja a Vedomosztyi, hozzátéve, hogy az utóbbiakról a hivatalos, orosz közleményben nem lehet olvasni.



Putyin látogatását politikailag kényessé tette, hogy feszültek az USA kapcsolatai Chavezzel, aki rendszeresen felszólal „az amerikai imperializmus latin-amerikai befolyása’ ellen. Igaz, Dmitrij Medvegyev orosz elnök részt vesz majd az április 12-13-i, washingtoni, nukleáris biztonsági csúcstalálkozón, majd 14-15-én Argentínában, 15-16-án Braziliában tesz hivatalos látogatást.

Egy öt orosz olajtáraság alkotta konzorcium szállhat be a venezuelai, Junin-6 olajmező feltárásába, a pénteki tárgyalások eredményeként. Együtt egymilliárd dolláros „belépőjegyükért” 40 százalékhoz jutnak a mintegy 30 milliárd dollár költségűre becsült projektben. A Rosznyefty, a Lukoil, a Gazprom-Nyefty, a TNK-BP és a Szurgutnyeftyegaz melletti 60 százalék az állami Petroleos de Venezuela társaságé. Az egymilliárd dollárból 600 milliót hamarosan megkap Venezuela, s a fennmaradó rész is beérkezik még az idén, hangzott el a tárgyalások utáni ceremónián, amelyről a helyi Globovision tévécsatorna közvetített.

A Junin-6, Venezuela legnagyobb olajmezője 52,68 milliárd hordó olajat rejt. Putyin szerint a terület három évtizeden át hasznosítható, s évi 400-450 hordó olajat ígér. A beruházás első szakaszában, azaz 2012-ig az öt orosz cég együtt 950 millió dollárt fordít a vállalkozásra. A konzorcium részt vesz az Ayacucho-2, az Ayacucho-3 és a Junin-3 olajkutat fejlesztésében is, de azokon az orosz olajcégek külön-külön fognak dolgozni Rafael Ramirez energia és olajminiszter tájékoztatása szerint. Venezuela további egymilliárd dollárt kaphat, ha „minden jól halad a Junin-6 projekttel”, mondta Putyin, de nem közölt részleteket.

Pénteken szándéknyilatkozat született egy 200-500 megawatt kapacitású, venezuelai atomerőmű létesítésének előkészítéséről. (Hozzátesszük, ez nem túl nagy vállalkozás, hiszen ekkora most egyetlen paksi blokk kapacitása, s Pakson négy blokk van. Ráadásul a piacon kapható egységek közül az 1000-1600 megawattosakat érdemes leginkább telepíteni, legalábbis a paksi szakemberek ekkora, ezen belül is elsősorban 1200 megawattos blokkban gondolkodnak. )

Chavez a szándéknyilatkozat kapcsán leszögezte, hogy országa nem kíván atombombát gyártani, békés célokra viszont szüksége van a nukleáris energiára. „Fel kell készülnünk az olaj utáni korszakra”, jelentette ki a világ egyik legnagyobb olajexportőrének elnöke, a villamos energiatermelés szempontjából nem túl számottevő beruházás kapcsán. Ugyanakkor – emlékeztet a Vedomosztyi – a villamos energia infrastruktúra fogyatékosságai miatt az elmúlt években, Venezuelában gyakori volt az áramhiány. Tavaly Chavez felszólította a lakosságot, hogy legfeljebb három percig zuhanyozzanak, a jacuzzikat ne használják, éjszaka pedig inkább elemlámpát használjanak a fürdőszobában ahelyett, hogy meggyújtanák a lámpát.

Moszkva és Caracas tudományos, kulturális és oktatási együttműködési megállapodást is aláírt. Egy további szerződés részeként az orosz AvtoVAZ összesen 2 250 Lada személyautó venezuelai szállítására vállalt kötelezettséget, a vevő az állami Suvinca társaság. Az orosz Ilyushin-Finance emellett venezuelai repülőgép alkatrész gyártó vegyesvállalat alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot. Végül az orosz Szovkomflot és a venezuelai PDV Marina közös tartályhajógyártásra készül.

Putyin megerősítette pénteken, hogy Moszkva 2,2 milliárd dolláros, hét évre szóló szán Venezuelának. Kíséretének egy tagja azt mondta az újságíróknak, hogy a pénzt a dél-amerikai ország várhatóan orosz fegyverek vásárlására fordítja. A feltételezést Dmitrij Pankin orosz pénzügyminiszter-helyettes félresöpörte, Chavez viszont felsorolta, hogy országa T-72-S-es harckocsikat, Smerch többcélú rakéta rendszereket, S-300-as és Antey-250-as légvédelmi rakétarendszereket vásárolna, de nem állapodtak meg. Venezuela 2005 óta legalább 4 milliárd dollár értékű orosz katonai eszközt vásárolt, beleértve 30, Szu-30-as harci repülőt is, emlékeztet a Vedomosztyi.

Ha meg nem is állapodtak, komoly hadiipari tárgyalások lehettek Venezuelában. A szintén orosz RBK ugyanis – már Putyin hétfői bejelentését idézve - ötmilliárd dollárosnál is nagyobb venezuelai hadiipair megrendelés lehetőségéről ír. A miniszterelnök szerint 13 vezető orosz hadiipari komplexumnak jut a venezuelai katonai erők korszerűsítése kapcsán várható megbízásokból. Az ötmilliárdba beleértendő az a 2,2 milliárd dollár is, amekkora orosz hitelt Caracas kap.

Abházia, Dél-Oszétia

Caracasban Evo Morales bolíviai elnök - Chavez szövetségese – is tárgyalt Putyinnal, akitől 100 millió dollárt kapott, helikoptervásárlásra, és a kábítószer elleni felépésre. Bolívia három nagy gázmezős is együttműködik majd az orosz Gazprommal. Caracasba utazott Maxim Gvindzhia abház külügyminiszter is, Bolívia és Ecuador elismerését kérve Grúzia két szakadár térségének, Abháziánal és Dél-Oszétiának. Chavez már elismerte ezen országok önálló létét, amikor tavaly szeptemberben, Moszkvában járt.


Orosz óriásüzletek Vlagyimir Putyin orosz elnök -->

AvtoVAZ venezuelai Ramirez Medvegyev Ilsyushin olaj Orosz Putyin nukleáris Chavez
Kapcsolódó cikkek