Cégvilág

Sztrájkolnak a sörivási jogukért

Több száz alkalmazott sztrájkol már a második napja a Carlsberg dán sörgyár koppenhágai raktárában amiatt, hogy a cégvezetés az ebédszünetre korlátozta a sörfogyasztást a raktár területén.

A világ negyedik legnagyobb sörgyára április 1-től léptette életbe a korántsem áprilisi tréfának szánt új rendszabályokat. Eszerint sört ezentúl csak az üzemi étkezdében lehet fogyasztani, ebédidőben – tudósít a Reuters.

A Carlsbergnél a dolgozók ingyen fogyaszthatnak ásványvizet és üdítőitalokat a raktár több pontján elhelyezett hűtőkből. Április 1-ig ezek sört is tartalmaztak, azóta viszont nem.

Jens Bekke, a cég szóvivője elmondta: a Carlsberg sofőrjei továbbra is megőrizték jogukat napi három sörre, ám a raktárban dolgozók elveszítették azt. Ezért léptek sztrájkba. Szolidaritása kifejezéseként jó néhány egyéb dolgozó is csatlakozott hozzájuk. Szerdán összesen 800 fő szüntette be a munkát, 250-en pedig ma is sztrájkolnak.

A vitában most a dán munkaadói szövetség és a 3F szakszervezet próbál közvetíteni. A munkabeszüntetés miatt ma egyáltalán nincs szállítás a Carlsberg koppenhágai raktárából. A szóvivő szerint ennek dacára a sztrájk által okozott anyagi kár csekély.

Dánia Koppenhága söripar Carlsberg
Kapcsolódó cikkek