Cégvilág

A bíróság felfüggesztette a Magyar Telekom közgyűlési döntéseinek bejegyzését

A Fővárosi Bíróság, mint cégbíróság felfüggesztette Magyar Telekom április 7-i közgyűlési határozatai nyomán megváltozott cégadatok bejegyzési eljárását - közölte a Magyar Telekom a BÉT honlapján pénteken.

A bíróság 2010. május 20-án hozott végzést, amelyben az eljárást az ügyben indult peres eljárás jogerős befejezéséig függesztette fel.

A Magyar Telekom a BÉT honlapján közölte, hogy a végzésben foglaltakkal nem ért egyet és mindent megtesz ennek érvényre juttatásáért. A közlemény hangsúlyozza: "nem zárható ki teljesen, hogy a társaságnak ezen végzés miatt további társasági jogi lépéseket kell tennie. Nem tudjuk egyértelműen kijelenteni továbbá, hogy ezen ügynek nem lesz egyéb, jelenleg előre nem látható hátrányos hatása a társasságra."

Az április 7-én megtartott részvényesi gyűlésen ismét döntöttek a 2007. évet lezáró 2008-ban tartott közgyűlési előterjesztésekről, mert azokat kisrészvényesek megtámadták a bíróságon és jogerős végzésben a bíróság megsemmisítette azokat. Az erre vonatkozó április 7-én hozott közgyűlési határozatokat már korábban felfüggesztette a cégbíróság. Most azokat a határozatokat is felfüggesztette, amelyek cégbejegyzésben változtatást igényelnek. A határozatok között az üzleti évről szóló beszámoló mellett személyi kérdések és az alapszabály módosítása is szerepelt.

Két kisrészvényes még 2008 májusban indított pert a társaság ellen, mert úgy ítélte meg, hogy a 2008. évi rendes közgyűlésen nem jogszerűen határoztak például az osztalékfizetésről. Az osztalékot a részvényeseknek a 2008. április 25-én kelt közgyűlési határozatnak megfelelően már kifizették.

A Magyar Telekom a per elvesztése után közölte: a problémát úgy oldja meg, hogy 2010. évi rendes közgyűlés újra szavaznak a részvényesek a 2008. évi közgyűlési döntésekről.

Az idei közgyűlésen ugyanakkor több kisrészvényes is felvetette, hogy ezekről a napirendi pontokról a mostani közgyűlés nem dönthet jogszerűen, s kilátásba helyezték, hogy újra megtámadják a határozatokat. A Magyar Telekom álláspontja viszont az volt, hogy jogszerű határozatokat hozhat ezekben a kérdésekben a közgyűlés.

Magyar Telekom MTelekom közgyűlés bírósági döntés
Kapcsolódó cikkek