Cégvilág

Egyesül a két cementipari óriás: a Lafarge és a Strabag

A világ vezető építőanyag gyártója, a francia Lafarge és a Közép-Kelet Európa legnagyobb építőipari cége, az osztrák Strabag közös vállalkozást alapítanak. A lépés célja az, hogy egyesítsék a cementipari tevékenységüket több közép-európai országban.

A két cég képviselői az új, Lafarge Cement CE Holding GmbH névre hallgató társaságot május 25-én hozták létre. A most létrehozott vállalkozás központja Ausztriában lesz - áll a Lafarge sajtöközleményében.

A megállapodás értelmében a Lafarge cementgyárat telepít Ausztriába, Csehországba és Szlovéniába, miközben a Strabag a most épülő pécsi üzemével száll be a vállalkozásba. Az erőviszonyok is ennek megfelelőek: a Lafarge 70, a Strabag pedig 30 százalékot tulajdonol az új vállalatban. Az üzlet értéke 77,5 millió euró, mellyel a Lafarge adóssága a Strabag felé csökkent.

A tervek szerint közös gyártásban évi 4,8 millió tonna kerül piacra Lafarge márkanév alatt. Az együttműködéstől az osztrák, a cseh, a magyar, a szlovák és a szlovén piacokon az eddigi költségek csökkenését várja a Lafarge és a Strabag.

Hans Peter Haselsteiner, a Strabag vezérigazgatója szerint a megállapodás folyamatosan kielégíti majd a cég cement igényeit, amely a tapasztalatok szerint 1,5 millió tonna. Bruno Lafont, a Lafarge vezérigazgatója úgy véli, hogy a most alakított céggel két, eddig is piacvezető társaság egyesíti erőit.

A Strabag Királyegyházán építi új gyárát.

Strabag cement Pécs Lafarge
Kapcsolódó cikkek