Cégvilág

Tízezer hazai dohánytermelő veszítheti el az állását

Május 25-én adta ki közleményét a Nemzetközi Dohánytermelők Szövetsége (ITGA) : a szervezet felháborodását fejezte ki egy nemzetközi jogszabály miatt, ami több millió dohánytermelő megélhetését veszélyeztetheti világszerte. Hazánkban mintegy 10 000 ember válhat munkanélkülivé a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége szerint.

A területet szabályozására tett új irányelv a dohánytermékek előállításához használt  összetevők betiltását javasolja. Ennek megvalósulása gyakorlatilag a globális  piac mintegy felét kitevő hagyományos, kevert dohányból készült cigaretták  megszűnéséhez vezetne. Az e termékekben használt különböző dohányfajták termelőire pedig drasztikus hatást gyakorolna.

„A legfőbb probléma, hogy a szóban forgó javaslatok a bürokrácia fennhatósága alatt dolgozó hivatalnokok tanácskozásai során születtek, többnyire azon gazdag országok képviselőitől, akik semmit sem  tudnak a dohánytermesztésről; mit sem sejtve arról, hogy javaslataik több millió  dohánytermesztő megélhetését lehetetlenítenék el szerte a világon” – mondta  António Abrunhosa, az ITGA vezérigazgatója.

Osztja az aggodalmakat a mintegy 25 ezer főt foglalkoztató, több mint 1 000 dohánytermelő gazdaságot képviselő Magyar  Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ). A Szövetség szerint, amennyiben  elfogadják ezt a jogszabályt, úgy Magyarországon mintegy 10,000 dohánytermelő  válna földönfutóvá az ország egyik legelmaradottabb régiójában. A Nyírségben a  Burley dohány termesztése elsősorban a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeknek  ad munkát: nőknek, romáknak és alacsony képzettségűeknek.

A WHO most kifogásolt irányelvét tavaly októberben fogalmazta meg az FCTC (Framework Convention on Tobacco Control) elnöki tisztét betöltő Kanada. A javaslat több adalékanyag és a Burley-dohány gyártást tiltaná be – mondta lapunknak Bényei Illés, a MADOSZ elnöke. A cigarettákat Virginia és Burley dohányból gyártják, a két fajta aránya a kívánt ízhatás szerint változik. Arra a kérdésre, hogy miért éppen a Burley-t tiltanák be, a szakértő leszögezte: az intézkedés egyértelműen a dohányzás felszámolását célozza. Talán nem véletlen, hogy a javaslattevő Kanadában nem folyik Burley-termesztés.

Magyarországon 5 800 hektáron folyik dohánytermelés, ebből 4 060 hektáron Virginiát, 1 800 hektáron Burley-t termelnek. A termelők két nagy fermentálónak értékesítik a dohányt, a bevétel hektáronként 270 ezer forint, míg a termelés költsége 1 millió forintot tesz ki. A külünbséget uniós és hazai forrásból finanszírozzák a magyar termelők, az EU keret mintegy 900 ezer forint, a magyar állam megközelítőleg 300 ezer forintot ad a szektorban termelőknek.

Bényei Illés hozzátette: a MADOSZ szeretné elérni, hogy az idén tartandó egyeztetésen – az eddigiekkel ellentétben – képviselettel jelenjen meg Magyarország és az állam tegye világosság álláspontját a javaslat ügyében. Bényei leszögezte: a dohánytermékeket mindenképpen beszerzik a fogyasztók, ha a tiltás érvénybe lép, azzal a feketekereskedelmet támogatják, miközben a hazai termelők tragikus helyzetbe kerülnek

MADOSZ dohány WHO Virginia Burley cigaretta magyar dohánytermesztők
Kapcsolódó cikkek