Cégvilág

Uniós forrás munkahelyi egészségfejlesztésre

Meghaladja a 9 millió forintot az az uniós pályázat, amelyet a Replant Cardo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyert Az összegből olyan programokat indítanak, amelyek a cégnél dolgozók egészsége életmódjának és szemléletformálásának alakítását segítik.  

Az és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összegének felhasználására egy évet kaptak, ami arra elég, hogy megerősödjön a cégnél korábban már elkezdett egészségfejlesztés - mondja Jóbai Zsolt ügyvezető igazgató. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testedzés, a mindennapi mozgás, az egészséges életmód, a munkahelyek ergonómiailag megfelelő kialakítása alapvetően hozzájárul a testi-lelki egyensúly, egészség fenntartásához - sorolja.

Bár egyre inkább elterjedt munkavégzési forma a részmunkaidős- és távmunkában történő foglalkoztatás, jelenleg mindennapjaink több mint egyharmadát töltjük munkahelyünkön. Így munkáltatóként alapvető kötelességünknek érezzük, hogy munkahelyünket munkavállalóink számára a megfelelő munkafeladatokon és munkakörnyezeten túl az egészséges életmód színterévé alakítsuk - tette hozzá. A testi-lelki egészségfejlesztést megtérülő befektetésként értékelik, hiszen ezáltal segíthetik elő a hatékonyabb és rugalmasabb munkavégzés mellett munkavállalóik betegállományban töltött idejének csökkentését és a fluktuációs ráta javítását.

S mivel köztudott, hogy hazánk dobogós helyen áll a számos betegség kockázataként számon tartott dohányzásban, s ez alól még nem mondható kivételnek a Replant sem, tizenhat alkalommal dohányzást megelőző programsorozatot indítanak. A rendszeres testmozgást elősegítő munkahelyi szabadidős programsorozatot legalább hat alkalomra tervezik

A Replant Cardo Kft. egészségfejlesztési programjának célja, hogy egészséges és hatékony szervezetet hozzon létre azáltal, hogy munkavállalói egészségtudatosan, fizikailag, szellemileg és pszichésen harmonikus életet élnek - mondta az ügyvezető.

A cég munkatársai körében kirajzolódó egészségi kockázatok között említhető a munkakörökhöz kötődő stressz, a magas dohányzási arány, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás. A munkavállalók egy csoportjában (menedzsment, vevőszolgálat, tender, területi képviselők) ugyanis erős teljesítménymotivációt tapasztalunk, és ezáltal magas stressz-szintet. Az irodai dolgozók túlnyomó részt ülő munkát végeznek, amely a mozgásszegény életmódot vonzza magával.

Így a cég munkatársai három jelentős egészségügyi kockázati csoportba sorolhatók. Ezek egyike a belgyógyászati probléma, különösen veszélyeztettek a szív-és érrendszeri bajokkal, a testsúllyal kapcsolatos problémákkal küszködők. Őket is érintik a mozgásszervi betegségek, hiszen a jellemzően ülőmunkát végző, keveset sportoló munkavállalók számos hajlamosak a szabadidőben is ezt az életformát folytatni. S a cégnél dolgozókat sem kímélik más egészségkárosító magatartásformák, amelyek a munkavégzés mennyiségi és minőségi mutatóinak romlását is magával vonják.

Az egészségkockázatokra válaszul a vezetés növelni kívánja a munkavállalók egészség tudatosságát, kiépíti azokat az egészségvédő, megőrző kapacitásokat, amelyekre a munkavállalók támaszkodni tudnak a mindennapok szintjén.

Fejleszteni kívánják azon munkavállalói kompetenciákat, amelyek a fokozódó stressz szint kezelésére való személyes alkalmasságot erősítik meg. Az egészségtudatosságot a humánstratégia szintjére emelik,

 

Viággazdaság Online-->

Replant Cardo Jóbai Zsolt egészségfejlesztés eu forrás
Kapcsolódó cikkek